TRAŽIŠ? NAĐI.

Dan odluke koji grad postaje Europska prijestolnica kulture 2020

ČLANCI
24.3.2016. 8:50:32

Dan odluke koji grad postaje Europska prijestolnica kulture 2020
U četvrtak, 24. ožujka 2016. godine, u 17.15 sati, u Muzeju Mimara u Zagrebu održat će se konferencija na kojoj će biti proglašeno koji hrvatski grad će, od četiri u konkurenciji (Pula, Rijeka, Osijek i Dubrovnik), ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture 2020.

Svaki grad za predstavljanje pred dvanaesteročlanim Povjerenstvom ima 45 minuta, a nakon toga članovi Povjerenstva postavljaju pitanja predstavnicima gradova. Danas se predstavljaju Dubrovnik i Osijek, a sutra  Pula i Rijeka. Odluku o tome koji će grad 2020. biti Europska prijestolnica kulture Povjerenstvo će objaviti sutra na konferenciji za novinare u 17.15 sati u Muzeju Mimari.

U Povjerenstvu su stručnjaci koji dolaze iz četiri europske institucije te dva nacionalna stručnjaka. Predsjednik je Steve Green iz Europske komisije iz koje još dolaze Jordi Pardo i Suzana Žilič Fišter. Iz Europskoga vijeća u povjerenstvu su Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga i Pauli Sivonen, a iz Europskoga parlamenta Sylvia Amann, Cristina Farinha, Agnieszka Wlazel. Odbor regija predstavlja Alain Hutchinson, a Ivana Katurić i Maroje Mrduljaš su nacionalni stručnjaci.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović istaknuo je u obraćanju Povjerenstvu da je ovaj trenutak važan za cijelu Hrvatsku jer "bez obzira koji će grad ponijeti naslov hrvatske Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu, taj će grad predstavljati sve nas, cijelu Hrvatsku", objavilo je Ministarstvo kulture na svojim mrežnim stranicama.

Četiri hrvatska grada koja su ušla u finale izbora za EPK, dodao je ministar, obavila su izniman posao i prepoznala ono što je u Europskoj agendi za kulturu jasno poručeno ­­da "kulturu treba shvaćati kao katalizator kreativnosti koji vodi prema povećanju životnoga standarda, poticanju inovacija, stvaranju dobrih temelja pozitivne konkurentnosti i smanjenju nezaposlenosti".

"U izabranom gradu zrcalit će se svjetla Europe, njezini današnji izazovi i pitanja koja se postavljaju. Nadam se da ćemo zajedno naći odgovore na njih", istaknuo je.

Predsjednik Povjerenstva Steve Green rekao je kako je iznimno počašćen time što je Povjerenstvo pozdravio ministar kulture jer je to jedinstven slučaj u provođenju inicijative Europske prijestolnice kulture. Green je naglasio da se u procjenjivanju predloženih programa gradova neće ocjenjivati samo programi koje su gradovi pripremili za 2020. godinu već i sve ono što imaju namjeru ostvariti i u godinama nakon što ponesu titulu Europske prijestolnice kulture.
 

(I: eistra.info)


Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eIstra.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se