TRAŽIŠ? NAĐI.

Dan otvorenih vinskih podruma u Istri 2014.

NOVOSTI
12.3.2014.

Dan otvorenih vinskih podruma u Istri 2014.
Turistička zajednica Istarske županije, u suradnji s Vinistrom - udrugom vinara i vinogradara Istre, i ove godine organizira manifestaciju Dan otvorenih vinskih podruma, koja se već uobičajeno održava posljednje nedjelje u svibnju. 
 
Tako će oko 100 vinara širom Istre u nedjelju, 25. svibnja 2014. godine od 10:00 do 19:00 sati, posjetiteljima otvoriti vrata svojih podruma i na taj način obilježiti svjetski Dan vina, koji ima važnu ulogu u promociji vinske kulture i kreiranju imidža Istre kao prepoznatljive enološke destinacije.

Ljubitelji vina, kao i oni koji će to tek postati, moći će tijekom Dana otvorenih vinskih podruma degustirati najbolja istarska vina i doznati kako vinari kombinacijom tradicionalnog i suvremenog načina uzgoja vinove loze i prerade grožđa dobivaju vrhunska i svjetski priznata vina.

Svjetski Dan vina na ovaj se načinu Istri obilježava već 16. godinu za redom, a sve je započelo u Italiji 1993. godine, kad je udruga Movimento per il turismo del vino iz Toskane predstavila ovu inicijativu jer nitko od odgovornih u vinskom turizmu nije prepoznao ogroman potencijal koji se nudio. Osim rijetkih izuzetaka, glavnina vinskih podruma u Italiji nije bila dostupna gostima. Već je prva godina, kada se za projekt prijavilo stotinjak, uglavnom toskanskih vinara i to mahom iz prijateljskih pobuda, zabilježila velik posjet vinskim podrumima.


Sljedeće godine u projekt se uključuje više od 500 vinara iz 14 talijanskih regija, a vinski podrumi bilježe posjet 150.000 ljubitelja dobre kapljice. Uz najbrojnije vinare, iz Toskane, najveći pomak učinile su regije Friuli-Venecija Giulia i Trentino-Alto Adige koje su privukle gotovo trećinu posjetitelja. Priključenjem više od 600 podruma širom Italije projekt postaje nacionalan, a 1998. godine Danu vina pridružuju se kalifornijska Sonoma Valley, tvrtka Suntory s posjedima u Japanu, provincija Yamanashi smještena istočno od Tokija, australski Conarwarr, Stellenbosch u Južnoafričkoj Republici, Mendoza u Argentini te regije u Čileu i Urugvaju.

Godine 1999. za Dan vina više od tisuću vinskih podruma širom svijeta otvorilo je svoja vrata posjetiteljima, među kojima po prvi put i oni iz Goriških brda te iz Istre. Te je godine 37 istarskih podruma obišlo oko 800 ljubitelja vina, dok je 2012. godine Dan vina u Istri privukao oko 17.000 posjetitelja, priopćila je Turistička zajednica Istarske županije.

Budući da detaljni vinski itinerer za 2014. godinu još nije objavljen, u prilogu možete vidjeti kako je to bile prošle godine.

(Preuzeto s: www.putovnica.net)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eIstra.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se