TRAŽIŠ? NAĐI.

Ključne novosti Ovršnog zakona

ČLANCI
26.6.2017. 8:51:09

Ključne novosti Ovršnog zakona
Hrvatska u ovom trenutku nema vremena za donošenje novog Ovršnog zakona pa će se ići na izmjene postojećeg kako bi se pomoglo građanima pod ovrhama. Takve zakonske izmjene trebale bi biti donesene do ljetne stanke u radu Sabora. Najavio je to ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji je potvrdio da Vlada neće ići s vlastitim prijedlogom zakona, već da će se zakon mijenjati na temelju prijedloga.

Evo glavnog naglasaka:

1. Jedina nekretnina ne može se ovršiti

Izmijeni li se zakon, jedina nekretnina u kojoj ovršenik stanuje sa svojom obitelji neće se moći ovršiti. U zakonu će se izrijekom navesti da je nekretnina za stanovanje stvar nužna za zadovoljenje osobnih životnih potreba ovršenika i članova njegove obitelji.

2. Za dug manji od 20.000 kuna nema ovrhe nekretnina

Kako bi se stalo na kraj praksi po kojoj su ljudi zbog dugova od samo nekoliko tisuća kuna ostajali bez krova nad glavom, propisat će se da se ovrha nad nekretninom neće pokrenuti ako zbroj glavnica tražbina s već pokrenutim ovrhama na toj nekretnini ne prelazi 20.000 kuna.

3. Zaštićeno 75 posto plaće

Umjesto dosadašnje dvije trećine, od ovrhe će ubuduće biti zaštićene tri četvrtine prosječne neto plaće.

4. Nakon ovršene nekretnine pravo na smještaj 18 mjeseci

Onima kojima je nekretnina već ovršena i prodana u postupku ovrhe država će plaćati smještaj 18 mjeseci, pod uvjetom da dobrovoljno napuste nekretninu. Naknadu za smještaj isplaćivat će centri za socijalnu skrb, maksimalno devet prosječnih mjesečnih neto plaća.

(I:profitiraj.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eIstra.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se