TRAŽIŠ? NAĐI.

Oleum Olivarum proslavio 20. rođendan

ČLANCI
13.7.2017. 8:45:57

Oleum Olivarum proslavio 20. rođendan
Pobjednik ovogodišnjeg 20. izdanja Susreta maslinara 'Oleum Olivarum' u Krasici je Viviano Antolović maslinar iz Grožnjana koji je s 93 boda za kvalitetu 'mix' maslinovog ulja, carbona, fantoio i istarska bjelica, po ocjeni ocjenjivačkog suda osvojio zlatnu medalju.

Zlatnu medalju, s 90 bodova za 'mješavinu' buže i leccino maslinovog ulja osvojila je Vesna Makek dok je maslinovo ulje, istarska bjelica Uljare Komarija iz Cerovlja, s također 90 bodova, osvojilo zlatno odličje.

Među prvih deset maslinara s osvojenih 90 bodova za kvalitetu maslinovog ulja, zlatno odličje iz ruku dožupanice IŽ Giuseppine Rajko, dobili su još uljari OPG Drago Bulić, OPG Flego Bruno, Franko Červar iz Novigrada i Miroslav Mikić.

U sklopu ovogodišnje 20. svečanosti proglašenja najboljih maslinovih ulja u Istri, održane u organizaciji MO Krasica, TZG Buje, ZT Krasica a pod pokroviteljstvom Grada Buje i Istarske županije, dodijeljena su priznanja TZG Buje i Grada Buje maslinarima koji su tijekom proteklih dvadeset godina dali podršku i doprinos razvoju maslinarstva u Istri.

Priznanja su uručena POU Buje, Alidi i Romanu Radešić, Silvanu Pregara i Marijanu Cossettu. Priznanje je dodijeljeno za dugogodišnju suradnju Obrtu Magdalena iz Krasice, novinaru Mladenu Stubljaru, IŽ odjelu za poljoprivredu, ZT Krasica, TZIŽ, Gradu Buje i Ivici Vlatkoviću. Za objedinjavanje slikarstva i maslinarstva priznanje je dodijeljeno Ronnyiju Jušiću.

Veliko priznanje dodijeljeno je prof. dr. sc. Oliveri Koprivnjak i Ninu Činiću za promociju i edukaciju vrednovanja kvalitete maslinovog ulja.

Tijekom proteklih godina broj uzorkovanih maslinovih ulja je u značajnom porastu. Prve godine održavanja Oleum Olivarum u Krasici uzorkovano je 18 maslinovih ulja a ove godine uzorkovano je 170 maslinovih ulja iz Istre, Dalmacije, Primorja, Slovenije i Italije.

Po završnom izvješću ocjenjivačkog suda, ove godine je utvrđeno 155 uzoraka maslinovog ulja ekstra kakvoće (91 %) dok 15 uzoraka (9 %) maslinovog ulja nije analizirano.

Od ukupnog broja 'pozitivnih' maslinovih ulja dodijeljeno je 47 zlatnih, 66 srebrnih i 24 brončanih medalja. Za 18 ulja dodijeljena jesamo 'titula' extra kvalitete, bez odličja. 

(I:ipress.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eIstra.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se