TRAŽIŠ? NAĐI.

Pet savjeta kako balansirati freelance sa svakodnevnim obavezama

ČLANCI
26.1.2016.

Pet savjeta kako balansirati freelance sa svakodnevnim obavezama
Želite zaradit nešto sa strane, no isto tako ne želite da vaš ’pravi’ posao pati? Postoji mnogo načina kako zaraditi na takav način i niti jedan ne uključuje ’Breaking bad’ šeme. S pojavom interneta cijeli svijet je vaše tržište. Možda želite više vremena za vašu pravu strast, no istovremeno ne želite sve staviti na kocku i riskirati zaradu koju dobivate na prijašnjem radnom mjestu?

Ovo su neki savjeti kako uspješno balansirati karijeru freelancera sa svakodnevnim obavezama.

1. Dobro pročitajte ugovor
Ovo možda ne zvuči  atraktivno, no apsolutno je nužno da dobro promotrite sve stavke vašeg ugovora kako ne bi kojim slučajem došlo do sukoba interesa između vašeg ’freelencanja’ i  svakodnevnog posla.  
 
2. Uvijek budite iskreni
Nije realno očekivati da vaš poslodavac neće saznati za vaš drugi posao. Google, socijalne mreže i mreža poznanstava kad tad će sustići vašu tajni i sve će izaći na vidjelo. Čak i ako je freelance dozvoljen u vašoj tvrtki, treba to obznaniti onima na vrhu i zatražiti njihov blagoslov kako kasnije ne bi bilo neželjenih posljedica.
 
3. Dajte maksimum na radnom mjestu
Bez obzira kako vam posao sa strane dobro ide i koliko ste sigurni u njegovu budućnost nikako i nikad nemojte zapostaviti vaš posao. Nemojte da zbog drugog izvora zarade prati onaj primarni. Isto tako nemojte kolegama cijelo vrijeme pričati o vašem freelancanju i veličati svoja dostignuća na tome polju.
 
4. Sve u svoje vrijeme
Dok ste na radnom mjestu nemojte raditi apsolutno ništa što se tiče drugog izvora zanimanja. Čak i ako taj dan nema puno posla, bolje se posvetite sutrašnjem danu nego da se prebacujete na skroz drugo stanje uma. Isto tako nemojte trošit resurse tvrtke kako bi ostvarili profit negdje drugdje.
 
5. Za freelance iskoristite neradne dane i praznike
Vikende te jedan dio praznika odvojite za vaš drugi posao. Dignite se ranije, kasnije odite na počinak (no nemojte to prakticirati prečesto). Sve je bolje i produktivnije nego se baviti dvjema stvarima u isto vrijeme ili zapostaviti ono što vam donosi kruh na stol. No, ukoliko se odlučite na neki freelance posao vodite računa i o njemu.
 
(I:liderpress.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eIstra.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se