TRAŽIŠ? NAĐI.

Poslovni bonton ili kako biti profesionalac u poslovnoj komunikaciji

ČLANCI
10.2.2016.

Poslovni bonton ili kako biti profesionalac u poslovnoj komunikaciji
O bontonu su nas učili od malih nogu, no u poslovnim uvjetima javlja se potreba za nekim posebnim pravilima ponašanja. Poslovni bonton obuhvaća pravila ponašanja sudionika u poslovnom okruženju, u grupi ili određenom društvu. Vaši klijenti i kupci očekuju da se prema njima ponašate sa poštovanjem, da im dajete pažnju i da ih uvažavate. Ako želite bolje poslovati možete usavršiti ove finese:

1. Pamtite imena

Ako ste se već upoznali toj osobi pri narednom susretu trebate znati ime i prezime. Osobi kojoj se obraćate to zvuči kao da vam je stalo do nje te joj dajete na važnosti. Prije važnog sastanka ili druženja podsjetite se imena sudionika. Ako je potrebno složite si dokument sa slikama i imenima te vježbajte.

2. Pazite na email komunikaciju

Uvijek provjerite tekstove emailova koje šaljete, kao i to jeste li dodali (prave) privitke. Provjerite tko je sve u popisu primatelja, cc i bcc polju i pazite da nekog krivo smještanje u polje ne uvrijedi. 

3. Šaljite pismo zahvale

U poslu se cijene i vole primati znakovi pažnje. Pisane poruke pa i emailovi nakon određenih događanja ili bitnih sastanaka u kojima se zahvaljujete nekome što vam je posvetio vrijeme i dalje mnogi sa radošću primaju. Izdvojite na taj način svoje poslovanje iz mase!

4. Uvijek kažite "hvala” ili "molim”

Dobra namjera i iskrenost otopit će svako srce klijenta ili kupca.

5. Isključite mobitel i ne petljajte po smartphone-u na sastancima

Naučite se prije sastanka isključiti mobitel (vibracija također smeta). Nemojte misliti da ako slušate i tipkate na mobitel da će drugi misliti da ste dobar multitasker. To rade samo osobe s lošim manirama. Koncentrirajte se na sastanak i slušajte što vaši sugovornici pričaju.

6. E-bonton

Kako naše poslovanje u 21. stoljeću itekako puno obuhvaća i komunikaciju na internetu te društvenim mrežama javila se potreba i za sažimanjem pravila koji se odnose na te kanale. Pa je tako nastao e-Bonton, pravila lijepog ponašanja na društvenim mrežama, koji su kreirali su upravo svakodnevni korisnici društvenih mreža – fejsbukovci, tviteraši, blogeri, forumaši – na inicijativu Hrvatskog Telekoma.

7. Ne dolazite u nečiji ured nenajavljeni

Jasno, ako vaša tvrtka ima politiku otvorenih vrata onda je to u redu. 

8. Poštujte tuđi prostor

Nečiji radni stol je njegov privatan radni prostor i nije ugodno kada netko stalno ulijeće, dira vaše stvari, bulji u ekran i sl. Najavite svoj dolazak tako što ćete ih upitati "Mogu li doći do tebe da prođemo zajedno onaj izvještaj za marketing?”. Budite obzirni prema tuđoj koncentraciji.

9. Prikladno se obucite u poslovnom okruženju

Provjerite dress code mjesta na koje idete i primijenujte klasični poslovni dress code (uz moderni twist) u vlastitom uredskom okruženju.

10. Razmišljajte diplomatski

Ne tračajte na poslu, ne pretpostavljajte nešto bez dokaza i birajte teme o kojima pričate. Npr. religija i politika najčešće potaknu burne reakcije i te požare je jako teško gasiti. Radije to ostavite za neko privatno druženje.

(I:bizit.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eIstra.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se