11.1.2022. 8:53:00   

Žbukanje ili knauf ploče – što odabrati i koje su prednosti i nedostaci?

Razmišljate o tome da si konačno izgradite dom iz snova? Ili ste kupili starogradnju i slijedi proces rekonstrukcije kako bi ona postala useljiva... Veliko pitanje poteže se oko toga što odabrati za oblaganje unutarnjih, katkada i vanjskih zidova. 

Netko upućen već je donio odluku, no onima koji imaju dileme oko toga što je bolje, žbukanje zidova ili postavljanje knauf ploča, donosimo prednosti i nedostatke pojedinog materijala koje su nam pojasnili iz Modernogradnje Ivić iz Poreča

Knauf ploče – prednosti


Knauf je istoznačnica za brzu suhu gradnju. Gipsane kartonske ploče danas su postale izuzetno kvalitetne. Razlikuju se po namjeni, ali u pravilu su sve napravljene tako da je unutarnji dio gipsani, a vanjski kartonski. 

Knauf ploče direktno se postavljaju na ciglu korištenjem posebnog ljepila. Nakon pričvršćivanja na zid, spojevi se izgletaju, a zatim se boja može nanijeti direktno na gips kartonsku ploču. Kada želite dodati izolaciju i sakriti instalacije, tada je poželjno koristiti knauf profile kako bi između njih i zidova napravilo prostora za stiropor ili vunu.  
 
Žbukanje zidova ili knauf ploče 

"U prostorijama s puno vlage, kao što su kupaonica ili podrum, uvijek ćemo preporučiti korištenje knauf ploča." pričaju iz Modernogradnje Ivić.  Naime, vodootporni blokovi reguliraju vlažnost zraka i sprječavaju upijanje vode u zid. 

Nakon montaže nije potrebno čekati da se knauf osuši, kao što je to slučaj kod žbukanja. Radovi se mogu nastaviti praktički odmah

"Brzo i jednostavno postavljanje i lako oblikovanje znatno skraćuju vrijeme izvođenja radova. Kada se radi o adaptaciji ili rekonstrukciji starogradnje, često ćemo preporučiti upravo gips kartonske ploče. Ako se želite što prije useliti u novi dom, a i ograničeni ste budžetom, tada je knauf investicija za vas.", zaključuje g. Anto, vlasnik Modernogradnje Ivić
 
Žbukanje ili knauf 

Knauf ploče – nedostaci 


Kao i svi materijali, tako i knauf, osim svojih prednosti, ima i nedostatke. Jedan od najvećih je mogućnost lomljenja. Nalijepljeni knauf ima određeni kapacitet nosivosti, no, iako ste tiple postavili duboko, nakon nekog vremena postoji rizik da, ako prikačite izuzetno teške elemente ili predmete na zid, može doći do pucanja ploča, posebice na spojevima. 

Ne postavite li izolaciju između zida i ploče, otpornost na buku i temperaturne razlike bit će primjetna. Nedostatak je i što postavljanjem ploča smanjujete veličinu prostora, no to je uglavnom zanemariva veličina. 
 
Žbukanje ili knauf 

Žbukanje zidova – prednosti


"Klasično žbukanje zidova ima svoju prednost, a to je čvrstoća materijala. Uvijek ćemo ga preporučiti kod novogradnji. Možda se čini kao veća početna investicija, no prednost leži u tome što je žbukanje dugotrajnije i pouzdanije.", pojašnjava g. Anto.

Žbuka je robusnija i samim time i otpornija. Kada lupkate po zidu, nemate osjećaj da je iza šupljina. Kako je nosivost zida prekrivenog žbukom veća, bez bojazni možete postaviti police koje će držati teške predmete. Osim toga, kako se materijal nanosi izravno na ciglu, nema praznina, pa kukci i glodavci neće pronaći zaklon.  
 
Žbukanje zidova ili knauf ploče 

Žbukom možete izravnati sve nepravilnosti zida nastale tijekom gradnje, čime ćete stvoriti ravnu podlogu za farbanje ili postavljanje tapeta. Znači, prednost su ravniji i uredniji zidovi

Prednost strojnog žbukanja zida naspram ručnog je brzina izvođenja radova. Zbog stalnog miješanja, smjesa je homogena i skladno nanesena. Nema vidljivih tragova rupa, fuga, popravljanja i sl.  

"Kada se dvoumite između strojnog i ručnog žbukanja, uvijek ćemo preporučiti ovo prvo. Posao obavlja kompresor koji ravnomjerno izbacuje i zabija žbuku na zid. Kod tradicionalnog ručnog žbukanja katkada ne možete uvijek postići da sve izgleda jednako. Kada pripremate novu dozu smjese, dogodi se da ne pogodite pravi omjer pa se razlika zamijeti u teksturi i tvrdoći." 
 
Žbukanje zidova ili knauf ploče 
 

Žbukanje zida - nedostaci


Kad se uspoređuje jednostavnost rada između žbuke i knaufa, u ovom slučaju nedostatak se ogleda u gomilanju potrošnog materijala, prašine, ostacima cementa, vapna i materijala potrebnog za smjesu.

Odlučite li se za žbukanje, proces useljenja može potrajati jer za kvalitetno odrađen posao treba vremena. Potrebno je pričekati da se zidovi dobro osuše, a zatim je moguće nastaviti s radovima, poput gletanja i farbanja u željenu boju.  

Želite li sakriti instalacije kao što su električne žice ili vodovodne cijevi, potrebno je prethodno izbušiti zid i pripremiti utore za navedeno. 
 
Žbukanje zidova ili knauf ploče 

Kako biste donijeli pravu odluku o tome odabrati li žbukanje ili knauf ploče, uvijek treba razmisliti o nekoliko ograničavajućih faktora. Renovirate li ili gradite novu kuću, kakva je podloga na koju stavljate knauf ili žbuku, namjena prostorije, želite li određene arhitektonske elemente, kao i vaše financijske mogućnosti u datom trenutku. Naravno, veliku ulogu igra i odabir majstora s iskustvom

Naša je preporuka građevinsko poduzeće Modernogradnja Ivić iz Poreča. Njihova specijalnost su i izgradnja kuća iz temelja, izrada demit fasada, adaptacije, betoniranje, krovopokrivački radovi itd. Sve što vas zanima možete provjeriti na njihovoj stranici, a pošaljete li im upit, rado će se odazvati. 

Sviđa vam se ovaj članak? Pratite nas na Facebooku i Instagramu i prvi saznajte novosti.

(I: eIstra.info)
 

www.eistra.info