TRAŽIŠ? NAĐI.

11. Učkarski samanj - u nedjelju na Poklonu

NOVOSTI
1.9.2017. 9:33:23

11. Učkarski samanj - u nedjelju na Poklonu
11. put za redom, prve nedjelje u rujnu u Parku prirode Učka održat će se ”Učkarski samanj”. Iz godine u godinu ovo događanje privlači tisuće posjetitelja iz bliže i dalje okolice, a ove se godine održava 3. rujna, a gdje drugdje, nego li na svojevrsnom središtu Parka – prijevoju Poklon!

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Istre i Primorja, obrtnici i nekoliko udruga će na gotovo 40 prodajnih mjesta nuditi raznovrsne proizvode – prirodno i ekološki proizvedeno povrće i voće, proizvode od sira i mesa, maslinovo ulje i pripravke od ljekovitog bilja, gljive, tartufe te izobilje gastro delicija – med, rakiju, raznovrsne namaze, pekmeze, smokvenjake i kolače, ukratko rečeno, okuse privlačne za svako nepce…
 
Samanj je jedinstvena prigoda za kupnju kvalitetnih proizvoda koje se ne može često naći u trgovinama široke potrošnje i to izravno iz ruku onih koji su ih s ljubavlju i pažnjom osmislili, izradili ili proizveli. Osim prodajnih mjesta, na izložbenom dijelu samnja posjetitelji će imati jedinstvenu prigodu neposredno vidjeti izvedbu starih zanata – bačvarstva (izradu drvenih bačvi), lončarstva (lončarenje na kolu), izradu tradicijskih glazbala (sopila, roženica), obradu kamena i drva.
 
Posebno slikovit bit će prikaz projekta o ljekovitoj biljki veprini djece iz područne škole Veprinac, koja će biti odjevena u srednjovjekovne kostime vlastite izrade, kao i lijepa zbirka kulturne baštine lovranšćine s vrijednim predmetima koji su velikim trudom oteti zaboravu. Uz izložbu gljiva, neizostavan je i tor s izvornim pasminama domaćih životinja – boškarinom, istarskom ovcom pramenkom, domaćim kravama i istarskim tovarom, koji će i ovoga puta uveseliti velike i male i razdragati ih kao jedno od jedinstvenih obilježja ovoga samnja.

U prostoru tzv. Učionice u prirodi, odvijat će se edukacijski program koji započinje u 12 sati, kada će nas Viviana Brkarić u ime udruge „Spod Učke” iz Šušnjevice obogatiti novim spoznajama i crticama iz života nekadašnjih stanovnika Učke i okolice s naglaskom na njihovoj životnoj mudrosti, izdržljivosti i putovima kontrabanda.
Patricija Rumac iz Agro-eno centra „Demetra” predstavit će nam u 16 sati primorske sorte grožđa i pripadajuće vrste vina s mogućnošću degustacije, a Zoran Bračić iz Udruge „Živa hrana” poučit će nas od 17 sati pa do kraja samnja o, za zdravlje korisnoj, ishrani sirovim namirnicama uz neposrednu pripravu jela, savjete i mogućnost degustacije. Zabavni i poučni program za djecu također će se odvijati u tzv.
 
Učionici u prirodi, gdje će u 13 sati „Teatar Oz” izvesti kazališnu predstavu „Ključarica" na otvorenom, a Zabavni park „Zvrk” od 14 do 16 sati maštovitu dječju radionicu – „Biljke i životinje učkarskoga kraja” o važnosti zaštite prirode kroz zanimljive likovne tehnike na zadovoljstvo najmanjih i malo većih posjetitelja samnja. Kulturno-zabavni program će u 12:30 sati otvoriti i kroz njega nas cijelim trajanjem provesti Mario Lipovšek Battifiaca, a za veseli će se ugođaj lakim notama pobrinuti Trio „Asi", klapa „Mirakul", glazbeni sastav „Anelidi" i Vesna Nežić-Ružić.
 
Umjetničku draž samnju dat će Udruga „Tinta 910”, koja će u 15:30 sati predstaviti pobjednike umjetničkog natjecanja „Učka mi se” te im svečano uručiti nagrade uz zvuke srcu dragih sopila, poručili su organizatori.

Vozilima će se u nedjelju preko Učke prometovati samo u jednom smjeru – iz Istre prema Rijeci.


Posjetitelji koji dolaze s istarske strane u dolasku rabe staru cestu preko Učke do Poklona, a u povratku izlaz Veprinac nastavljajući put prema Istri kroz tunel Učka. Posjetitelji koji dolaze s riječke strane u dolasku prolaze kroz tunel Učka, iziđu na izlazu Vranja i voze starom cestom do Poklona, a u povratku rabe izlaz Veprinac. Posjetiteljima samnja uručit će se bon, čijim će predočenjem na naplatnim kućicama oni platiti sniženu cijenu tunelarine od 10 kuna za 1 i 1a kategoriju vozila.

(I: liburnija.net)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eIstra.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se