TRAŽIŠ? NAĐI.

Čak 13 istarskih restorana u elitnom Michelinovom vodiču

ČLANCI
12.9.2017. 8:52:56

Čak 13 istarskih restorana u elitnom Michelinovom vodiču
Gotovo deset godina traju naša stremljenja da istarska gourmet scena bude prepoznata kao jedna od vodećih destinacija i bude uvrštena u društvo elitnih, svjetskih restorana otisnutih u najpoznatijem gourmet vodiču The Michelin guide, i zato sam osobito zadovoljan što se to obistinilo, izjavio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije prilikom predstavljanja posebnog crvenog vodiča Michelin – Istra Croatia u rustikalnom ambijentu restorana Morgan u Bracaniji kraj Brtonigle.

Priznanje Istri

Osvrnuo se na povijest nastanka Michelinovog vodiča koji je utemeljen još 1900. godine kada je tiskan zbog promoviranja vlastitog proizvoda, automobilskih guma, da bi 1926. godine stručnjaci po izboru Michelina započeli s ocjenjivanjem kvalitete usluge i kuhinje u europskim restoranima, dijeleći im pri tome zvjezdice. Jedna zvjezdica označava vrlo dobar restoran, dvije - restoran s odličnom kuhinjom, a tri zvjezdice su potvrda iznimne kuhinje zbog koje vrijedi potegnuti do tog restorana.

- Do sada smo bili prisutni u gotovo svim najpriznatijim gastronomskim europskim vodičima, ali ovaj današnji je najviše priznanje svima u Istri koji već dugi niz godina, zajedničkim snagama nastoje doprinijeti promidžbi naše regije. Stoga nakon tiskanja ovog izdanja, naglašavam da bih i osobno bio ponosan da sam u ovome trenutku vlasnik neke konobe ili restorana koji je uvršten u Michelinov crveni vodič. Takvih je danas u Hrvatskoj 34, od čega je 13 istarskih, nastavio je s prezentacijom Ivošević.

Čestitke vlasnicima restorana koji su uvršteni u crveni vodič uputila je i pročelnica Županijskog odjela za turizam Nada Prodan Mraković, a Ivošević je posebnu čestitku uputio vlasnicima restorana Monte iz Rovinja kojemu je jedinom dodijeljena jedna zvjezdica, što ga je svrstalo u zlatnu selekciju, društvo od 2.000 najboljih restorana na svijetu. U glavnom Michelinovom vodiču restorani mogu dobiti od jedne do tri zvjezdice.

Može i bolje

- Svi još mogu odskočiti i raditi bolje, pa bi mogli biti rangirani još više u novome crvenom vodiču koji je u pripremi za narednu godinu, a čiji novi koncept predviđa uvrštenje u vodič ponajboljih hotela, vinara i uljara Istre čime bismo zaokružili našu jedinstvenu istarsku priču pod naslovom „Nezaboravni okusi, mirisi i uspomene" kako Istru opisuju Michelinovi stručnjaci.

Vodič Michelin – Istra Croatia tiskan je u 15.000 primjeraka, na engleskom i njemačkom jeziku i bit će distribuiran na najfrekventnijim mjestima u Istri te restoranima uvrštenim u vodič.

Restoran Morgan domaćin prezentacije

Da bi se na promociji doživjeli nezaboravni okusi i mirisi Istre pobrinulo se osoblje restorana Morgan jednog od trinaest istarskih restorana uvrštenih u vodič.

- Bili smo ugodno iznenađeni odabirom jer se takvi eventi uglavnom rade u fine-dining restoranima, ali pretpostavljam da je izbor pao na nas zbog tipičnog istarskog ambijenta u restoranu gdje se na tradicionalan ali i originalan način spravljaju istarske gastro delicije, izjavila je radosno Ana Morgan, kći vlasnika koja je nakon završenog fakulteta u Trstu nastavila stopama svojih roditelja

MICHELINOV IZBOR

MONTE, Rovinj - jedini ima jednu zvjezdicu od maksimalno tri

ALLA BECCACCIA, Valbandon

BATELINA, Banjole

DAMIR&ORNELLA, Novigrad

KONOBA ČOK, Novigrad

MORGAN, Bracanija, Buje

MARINA, Novigrad

MENEGHETTI, Bale

PERGOLA, Zambratija

SAN ROCCO, Brtonigla

SV. NIKOLA, Poreč

WINE VAULT, Rovinj

ZIGANTE, Livade

Zeleni dio vodiča

(I:glasistre.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eIstra.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se