TRAŽIŠ? NAĐI.

Dan ulja i vina u Vodnjanu

NOVOSTI
1.6.2017. 8:45:37

Dan ulja i vina u Vodnjanu
Tradicionalna manifestacija Dan ulja i vina će se održati u nedjelju, 4. lipnja 2017. godine. Dan ulja i vina nastao je spajanjem najstarijih smotri na području južne Istre te bi sada u biti brojali 23. Smotru maslinovih ulja Istre i Kvarnera i 24. Smotru vina južne Istre. 

Ovogodišnja manifestacija bit će posvećena kao i uvijek maslinovim uljima i vinima, ali posebno je obogaćen program raznovrsnim sportskim, rekreativnim i kulturnim zanimljivostima. Moglo bi se reći „malo drugačiji festival poljoprivrede i kulture".

Uvodnim riječima gradonačelnik Klaudio Vitasović opisao je taj specifični spoj koji je ove godine ponuđen u programu te naglasio da je vrlo važno zahvaliti se velikom trudu i radu svih poljoprivrednika jer bez njih ove manifestacije ne bi bilo.

- Promijenili smo datum manifestacije ne bi li omogućili veću nazočnost naših proizvođača i njihovih gostiju, ali i obogatili ponudu sadržajem koji je kvalitetan a upravo u početku sezone kad bi naš grad mogli posjetiti i brojni turisti, gosti naše Vodnjanštine.

Tako će u nedjelju 4. lipnja gosti moći uživati u otkrivanju proizvoda s našeg podneblja. U cjelodnevnoj degustaciji bit će ponuđeni proizvodi svih sudionika, odnosno proizvođača koji su dali uzorke na ocjenjivanje, točnije, ukupno 105 uzoraka maslinovog ulja i 41 uzorak vina, istaknuo je Vitasović.

Predsjednica Udruge Agroturist Vodnjan Ester Geissa Đurić zahvalila se svim članovima koji su tijekom godina napravili značajan skok u proizvodnji naglasivši izuzetne rezultate i kvalitetu proizvoda maslinara i vinara: „Ova je dvadesetčetvrta godina da kroz rad udruge, organizacijom smotri, pratimo naše maslinare i vinare. Njihovim zalaganjem i ulaganjima u edukacije i razvoj, postigli smo svi zajedno da je Vodnjan daleko prepoznat u Hrvatskoj i svijetu po najkvalitetnijim proizvodima."

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio je opisala bogat program u kojem će se naći za svakoga ponešto. Tako će posjetitelji moći pogledati izložbu „Erminio Vojvoda – biciklizam" koja donosi pregled nikad viđenih fotografija poznatog vodnjanskog dizajnera cipela Erminia Voivode čiji je hobi bio biciklizam. Na izložbi će u prostorijama Ekomuzeja i izlozima Trgovačke ulice biti prikazane fotografije vezane za njegovo sudjelovanje u raznim biciklističkim utrkama.

Na izložbu se nadovezuje biciklističko kulturno druženje PEDALA! ISTRIAN DE DIGNAN koje starta u 10 na Narodnom trgu. Na đir z bičikletom se mogu prijaviti svi rekreativni biciklisti uz plaćanje kotizacije u iznosu od 50 kn u što je uključena okrjepa na stazi, ručak i majica, te tematska razglednica „Pedala Istrian de Dignan!".

Podjela nagrada je u 16 sati u prostorijama Ekomuzeja. Dodatne informacije i prijave mogu se dobiti na info@istrian.org .

Također će se predstaviti mala izložba starih škaluna za branje maslina. Bit će tu i izložba replika kažuna izrađenih prema postojećim kažunima Vodnjanštine autora Stanka Cetine. Uz svaku repliku bit će prikazana i fotografija postojećeg kažuna. Za djecu je posebno organiziran program pod nazivom Lov na blago koji počinje u 16.30 sati.

Sve je veći broj prijavljenih maslinovih ulja na ovogodišnjoj 23. Smotri maslinovih ulja područja Istre i Kvarnera, ali i vina ovog specifičnog i ponekad vinski neistraženog područja južne Istre na 24. Smotri vina južne Istre. Od maslinovih ulja komisijom je uzorkovano u podrumima i punionicama maslinara ukupno 105 uzoraka maslinovog ulja koja su kao i vina sva prošla kroz ruke kemijskih i senzornih analitičara Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč.

„Koje je najbolje ekstra djevičansko, a koje najbolje ekološko ekstra djevičansko objavit ćemo u nedjelju ujutro, a kroz njih će nas na vođenoj degustaciji u 15 sati provesti Vesna Marangon i Capo Panel Goran Muhlstein. Ukupno je pristiglo i prikupljeno 41 vino, ocjenjivano u četiri kategorije; bijela i crna suha te desertna i pjenušava vina koja čine zanimljivu paletu sorata i godina s terroirom južne Istre. 

Kroz najbolja od njih, od aperitiva do deserta provest će nas Filip Savić, aktualni najbolji hrvatski sommelier na vođenoj degustaciji u 12 i 13 sati. Prijave za degustacije zaprimaju se do popunjavanja mjesta," istaknula je Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio ispred udruge Agroturist kao jednog od organizatora Dana ulja i vina.

Dan ulja i vina nudi posjetiteljima i mogućnost edukacije te informiranja o važnim temama. Tako će u nedjelju moći poslušati od 17 sati dr.sc. Marin Krapac s temom „Očuvanje vode utlu, navodnjavanje maslina i utjecaj vode na karakteristike maslinovog ulja", a u 17.30 sati dr. sc. Danijelu Poljuha koja će govoriti na temu „Od maslinika do laboratorija i natrag: Znanost i tehnologija u službi (pre)poznavanja naših sorti maslina". 

Zadnje predavanje u 18 sati imat će dr.sc. Sanja Radeka, prof.v.š. i to pod nazivom „Malvazija istarska prepoznatljivi prekogranični proizvod – odrednice različitih stilova vina Malvazije".

Interesantna MTB utrka najavio je predsjednik Sportske zajednice Grada Elvis Marić: "Na naše veliko zadovoljstvo ova će se utrka održati na našem području po prvi put. Utrka je nastala uspješnom sinergijom svih suorganizatora: MTB kluba Adrenalina, Turističke zajednice Vodnjana, Sportske zajednice, Grada Vodnjana i Agroturista". 

"eXtravergine MTB maraton" utrka je rekreativnog karaktera a sudjeluju svi koji se prijave na ADRENALINA ili direktno na dan utrke od 7.30 do 10.20 sati na lokaciji Šalvela (Vodnjan – izlaz prema Rovinju) gdje je ujedno i start utrke u 11 sati. Prvih 250 prijavljenih dobiva u startnom paketu i sponzorski ruksak za bicikliste te je organizator osigurao osvježenje tijekom i obrok nakon utrke. Više informacija o utrci potražite na www.adrenalina.hr. 

Uz najave lijepog vremena dođite i uživajte u bogatom programu manifestacije, javljaju iz Vodnjana.

(I:ipress.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eIstra.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se