TRAŽIŠ? NAĐI.

Dozvola za građenje 28% više, a vrijednost radova veća 50 posto

ČLANCI
16.8.2017. 9:18:23

Dozvola za građenje 28% više, a vrijednost radova veća 50 posto
Kumulativno je ovogodišnji tempo rasta građevinskog sektora u odnosu na prošlu godinu znatno jači. I podaci o obujmu građevinskih radova koji pokazuju stanje trenutne aktivnosti, kao i oni o izdanim građevinskim dozvolama koji nagovještavaju predstojeću dinamiku radova, već duže vrijeme sugeriraju oporavak tog sektora.

Na istom su tragu i najnoviji podaci državnih statističara o izdanim građevinskim radovima. U lipnju ih je, naime, izdano ukupno 736 ili 16 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, a procijenjena vrijednost radova koji proizlaze iz toga veća je od 1,8 milijardi kuna, što je porast za nešto više od 10 posto. Kumulativno je, međutim, ovogodišnji tempo rasta u odnosu na prošlu godinu znatno jači. U prvih šest mjeseci izdano je gotovo 28 posto više dozvola, a vrijednost radova po tim građevinskim projektima iznosi 13 milijardi kuna, što je gotovo 50 posto više nego u istom razdoblju lani.

Najveći dio izdanih dozvola odnosi se na novogradnju (70-ak posto), a u ukupnome broju dozvola najviše ih otpada, dakako, na zgrade; od ukupno 736 dozvola izdanih u lipnju na njih se odnosi 82,6%, a u prvih šest mjeseci na zgrade otpadaju četiri petine dozvola. Kad je riječ o procijenjenoj vrijednosti radova, projekti izgradnje zgrada s dozvolama ishođenim u prvoj polovici ove godine teški su više od 9,3 milijarde ili 71 posto vrijednosti svih radova koji proizlaze iz ukupno izdanih dozvola.

U tome značajan dio svakako predstavlja stanogradnja. U lipnju su, uz dogradnje i ostale rekonstrukcije, izdane 323 dozvole za nove stambene zgrade, od čega 222 za one s jednim stanom, a 65 za zgrade s tri i više stanova.

U lipnju izdane dozvole predviđaju izgradnju 737 stanova (lani 621) ukupne korisne površine 77.300 četvornih metara (u lanjskom lipnju 60.000). U prvom polugodištu dozvole su izdane za 5685 stanova ili 1685 više nego lani, a i ukupna površina im je za gotovo četvrtinu veća. Kod dozvola za nestambene zgrade, od njih 108 izdanih u lipnju 13 ih se odnosi na izgradnju hotela i sličnih objekata veličine 50.000 četvornih metara, zatim 17 za industrijske zgrade i skladišta, 15 za promet i komunikacije te pet za trgovinu. 

(I:poslovni.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eIstra.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se