TRAŽIŠ? NAĐI.

Europska komisija kaznila Google vrtoglavim iznosom

ČLANCI
19.7.2018. 8:45:58

Europska komisija kaznila Google vrtoglavim iznosom
Europska komisija je 18. srpnja 2018. odlučila kazniti američku internet kompaniju Google s 4,3 milijarde eura zbog iskorištavanja dominantnog položaja u području operativnih sustava za pametne telefone.

Do kazne s vrtoglavim iznosom došlo je istraživanjem Europske komisije je li Google proizvođačima mobitela uvjetovao korištenje Androida kao operativnog sustava u njihovim smartphoneima instaliranjem njihovih proizvoda. Navedeni operativni sustav pokreće više od 80% svih pametnih telefona diljem svijeta i ima značajnu ulogu u ostvarivanju Googleovih prihoda. Komisija smatra kako je Google zloupotrijebio tržišnu dominaciju spajajući svoj pretraživač i Chromeove aplikacije u Android operativni sustav, uvjetujući proizvođačima pametnih telefona ugrađivanje Google pretraživača kako bi dobili licencu za Trgovinu aplikacija (Google Play) te podmićivanjem za navedene radnje. 

U priopćenju Europske komisije navedeno je kako je Google dužan u roku od tri mjeseca promijeniti sporno poslovanje povezano s dominacijom Androida i kršenjem pravila konkurentnosti na tržištu. Google odbija prihvatiti ovu presudu, zbog čega bi se spor mogao otegnuti godinama. Također, američki je tehnološki div najavio žalbu na odluku Komisije. 

(I: eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se