TRAŽIŠ? NAĐI.

Imenovani su Regionalni centri kompetentnosti, među kojima je i Pula

ČLANCI
1.8.2018. 8:46:17

Imenovani su Regionalni centri kompetentnosti, među kojima je i Pula
Na službenom imenovanju 25 strukovnih škola regionalnim centrima kompetentnosti u sektorima turizma i ugostiteljstva, strojarstva, elektrotehnike i računalstva, poljoprivrede te zdravstva, održanog u Ministarstvu znanosti i obrazovanja službenim centrima strukovnog obrazovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj proglašene su Srednja škola Zabok, Turističko-ugostiteljska škola Split, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Ugostiteljska škola Opatija, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik. 

Projektu je iz EU fondova dodijeljeno gotovo 500 milijuna kuna, namijenjenih razvoju ljudskih potencijala u sektoru turizma i ugostiteljstva. Regionalni centri kompetentnosti će, uz dosadašnje programe stipendiranja učenika ugostiteljsko-turističkih zanimanja i suradnju s poslodavcima u sektoru, dodatno ojačati interes za zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu, osigurati više prakse učenicima i olakšati ulazak u svijet rad.

„U zemlji iznimnog turističkog potencijala kao što je Hrvatska napore i dostupne resurse usmjeravamo prema edukaciji, aktivaciji i popularizaciji turističkih i ugostiteljskih zanimanja. Zbog toga sam iznimno zadovoljan što ćemo putem Regionalnih centara kompetentnosti osigurati kvalitetnu i suvremenu izobrazbu kadrova za turizam i ugostiteljstvo, uz aktivnu potporu i suradnju vrhunskih stručnjaka iz javnog i privatnog sektora. Vjerujem kako ovim projektom kreće novo doba za ljudske potencijale u turizmu na korist zaposlenika koji će dobiti vrhunsko znanje sukladno suvremenim trendovima na tržištu, ali i poslodavaca koji će dobiti kvalitetnu radnu snagu s praktičnim iskustvom.", izjavio je ministar turizma Gari Cappelli nadodavši kako će Centri na ovaj način dobiti i novu opremu i smještajne kapacitete namijenjene učenicima i učiteljima.

Kako ističu iz Ministarstva turizma, Regionalni centri kompetentnosti za strukovno obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva predstavljaju nov i moderan pristup sustavu obrazovanja u Republici Hrvatskoj kojeg će sačinjavati mreža šest škola koja će ujedno imati i funkciju hotela u kojima će se, uz osnovnu djelatnost strukovnog obrazovanja i provedbu učenja temeljenog na radu, ujedno obavljati i osposobljavanje, usavršavanje te prilagodba potrebama gospodarstva i tržišta rada.

Uz formalno strukovno obrazovanje, Regionalni centri kompetentnosti će kroz program prekvalifikacije i dokvalifikacije pružati i dodatnu potrebna stručna znanja i vještine odraslim osobama. Time se namjerava osigurati kvalitetan i potreban kadar za rad u turizmu. Kroz Centre će se osigurati kvalitetni kadrovi koji bi nakon završetka obrazovnog procesa trebali bili spremni aktivno i učinkovito uključiti se na tržište rada.  

(I: eIstra.info / hrturizam.hr) 

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se