TRAŽIŠ? NAĐI.

Istra kao u špici sezone

ČLANCI
3.5.2018. 9:36:10

Istra kao u špici sezone
"Prvomajski praznici bili su odličan posao za Istru. Sve je bilo kako treba i poželio bih da tu istu tvrdnju mogu izjaviti i na kraju listopada", komentirao je rezultate koje je Istra ostvarila proteklih prvosvibanjskih praznika Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

"Vrijeme je bilo izvrsno, lokalne turističke zajednice pripremile su velik broj interesantnih manifestacija, gradovi su bili prepuni turista. Sve je to izgledalo poput poznate vreve u špici sezone. Na terasama i u restoranima sve prepuno ljudi. Kao nikad do sada nije bilo tzv. waiting liste za stol u restoranima. Doista, ne pamtim kada je tako uspješno bilo za prvomajske praznike", izrazio je svoje zadovoljstvo Ivošević.

Dodao je da brojke najbolje potvrđuju stanje na terenu. U četiri dana praznika Istra je realizirala 124.194 dolazaka i 405.506 noćenja, što je daleko najbolji rezultat u povijesti.

"Ako ove podatke stavimo u korelaciju s lanjskim rekordnim prvomajskim praznicima, onda imamo 44.000 više dolazaka i 111.000 tisuća više noćenja. To znači da smo imali 54 posto više dolazaka i 38 posto više noćenja", objasnio je direktor TZIŽ-a.

Veli da su očekivano naše četiri najznačajnije emitivne destinacije i ovog puta bile na visokoj razini - Slovenija, Italija, Austrija i Njemačka. No, to isto vrijedi i za tzv. sekundarne destinacije koje su isto imale značajne indekse povećanja u odnosu na lanjsku godinu.

"U tom kontekstu je i travanj prošao iznad očekivanja sa svega nekoliko posto zaostatka u odnosu na lanjsku godinu. Podsjećam da je lani Uskrs bio polovicom travnja, a ove godine krajem ožujka, tako da je unatoč toj različitoj vremenskoj distribuciji, rezultat ovogodišnjeg travnja odličan", veli Ivošević.

Kontinuitet u dobrim rezultatima se za sada najbolje vidi u kumulativnom periodu od početka godine do kraja travnja kao najava predsezone. U tom periodu realizirano je ukupno 416.000 dolazaka i 1.365 milijuna noćenja, što predstavlja izvanredan rezultat.

"Ako to usporedimo s istim razdobljem samo dvije godine unazad, uvidjet ćemo da je tada bilo 295.000 dolazaka i 970.000 noćenja. Razlika je drastična, odnosno 120.000 dolazaka više i 1,4 milijuna noćenja više ostvarenih izvan sezone. Sve do nedavno smo govorili - vansezonski gosti, ali mislim da ćemo i to razdoblje morati promijeniti u naziv predsezonski", zaključio je Denis Ivošević.

(I: glasistre.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se