TRAŽIŠ? NAĐI.

Istra među top osam svjetskih destinacija

ČLANCI
8.5.2018. 9:46:52

Istra među top osam svjetskih destinacija
Ovih dana Istra je rado spominjana tema u svjetski poznatim časopisima. Američki lifestyle časopis Forbes, kao jedan od utjecajnijih svjetskih medija, u svom je online izdanju predstavio Istru kao jednu od osam top svjetskih destinacija, "neotkrivenih dragulja što ih osam eksperata preporučuje onima koji žele izbjeći gužve ovog ljeta". "Umjesto Dubrovnika - Istra", stoji u naslovu teksta u kojem se spominje šest kruzera koji se odjednom iskrcaju u dubrovačkoj luci, kao i nepregledne gužve u Veneciji i Barceloni. Sve je te izvikane destinacije lijepo vidjeti, kažu, ali ima draži i u manjim mjestima koja su još uvijek sačuvala autentičnost.

"Istarska obala poznata je po svojim resortima koji su često prepuni europskih turista, ali unutrašnjost krije gastronomske, povijesne i kulturne dragulje", poručio je Forbes svojim čitateljima te kao autentične izdvojio skrivene srednjovjekovne gradiće: Grožnjan, Završje i Bale. Među "kulinarske vrhunce" uvrstili su maslinova ulja Chiavalon, vina Cabola te pokazni lov na tartufe u Motovunskoj šumi s lovcima i psima, uz brojne mogućnosti za aktivan odmor, planinarenje, bicikliranje i jahanje.
 
 
 

Neotkriveni dragulj


Sličnu priču pod naslovom "Istra, neotkriven hrvatski dragulj" objavio je i LuxuryTravelMagazine.com. Online magazin specijaliziran za luksuzna putovanja na "poluotoku u obliku srca" izdvojio je tri obalna grada: Pulu, Rovinj i Poreč te njihove uzdanice: Arenu u kojoj se održavaju koncerti i Pula Film Festival, crkvu sv. Eufemije i Eufrazijanu pod zaštitom UNESCO-a. Spominju se i Novigrad, dvjestogodišnjak - svjetionik Savudrija, Motovun, Hum, Brijuni, sve do Lima i Kamenjaka. Gurmane mame tartufima, maslinovim uljima uvrštenima u svjetski vodič Flos Olei, stotinom vrhunskih vinara na malom poluotoku.

- Ove dvije reportaže uz uvrštenje u top osam svjetskih destinacija rezultat su suradnje Turističke zajednice s vrlo utjecajnim PR agentom za tržište Ujedinjenog Kraljevstva i izuzetno su važan početak za osnaživanje naše pozicije na britanskom, ali i američkom tržištu, koja su u Istri u stalnom porastu. Dobro je poznata činjenica da je Velika Britanija jedno od ključnih emitivnih tržišta na svijetu, a pritom je u našem, istarskom slučaju, svojevremeno vrlo uspješno supstituirala tada osjetljivu situaciju na ruskom tržištu na kojem smo gubili gotovo 30 posto gostiju na godišnjoj razini. Upravo iz tog razloga angažirali smo utjecajnog i profiliranog PR agenta koji ima zadatak podignuti svijest o postojanju destinacije Istre kod onih koji je ne poznaju, ali i precizno informirati one goste koji poznaju Istru o ključnim novostima koje se događaju u destinaciji, a koje mogu poslužiti kao motiv dolaska i gostiju, ali i investitora te povremenih stanovnika u Istru, kaže Denis Ivošević, direktor istarske Turističke zajednice.
 
 

S Heathrowa u Pulu


Ivošević dodaje kako povratak engleskih gostiju u Istru nije slučajnost, već dobro promišljena akcija privatnog i javnog sektora. Uložen je trud i novac u projekte povezivanja Zračne luke Pula s novim aviolinijama iz Velike Britanije. Ivošević ističe dobro posloženu strukturu dolazaka, uz podjednako zastupljene nacionalne avioprijevoznike i redovne linije, kao i niskotarifne prijevoznike te charter letove. Trenutno je šest aviokompanija koje lete iz Velike Britanije prema Puli, uključujući i nacionalni British Airways s najvećeg londonskog aerodroma Heathrowa.

Statistike
pokazuju kako se broj britanskih gostiju u Istri sve brže povećava. U 2012. godini u Istru ih je došlo 53.823 i ostvarili su 360.117 noćenja. Lani, dakle pet godina kasnije, zabilježeno je 123.289 dolazaka i 831.471 noćenje Britanaca, dakle 130 posto dolazaka i noćenja više u tom relativno kratkom razdoblju.

Prema podacima za prvo tromjesečje ove godine, turistički je promet s tim tržištem čak 40 posto u porastu. U prva četiri mjeseca ove godine registrirano je 13.565 dolazaka i 54.705 noćenja britanskih turista u Istri, u odnosu na lanjskih 9.695 dolazaka i 38.855 noćenja. Američki su, pak, gosti po broju dolazaka u prva četiri mjeseca ostali na razini prošle godine, ali su ostvarili 12 posto manje noćenja u Istri.

(I:eIstra.info/glasistre.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se