TRAŽIŠ? NAĐI.

Književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom

NAKON POSLA
10.11.2016. 8:15:09

Književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom
U Klubu Pulske filmske tvornice ovoga će četvrtka, 10. studenog u 20 sati, biti održane književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom, a na meniju će biti „Uže" Patricka Hamiltona i Alfreda Hitchcocka. Ulaz na program je slobodan!

Prvi Hitchcockov Technicolor film s Jamesom Stewartom, Johnom Dallom i Farleyom Grangerom u glavnim ulogama snimljen je 1948. godine, a temelji se na istoimenom kazališnom komadu engleskog dramatičara i romanopisca Patricka Hamiltona iz 1929., za kojega se kaže da je nadahnut stvarnim ubistvom 14-godišnjeg Bobbyja Franksa. Godine 1924. dvojica studenata Sveučilišta u Chicagu, Nathan Leopold i Richard Loeb, htjeli su pokazati kako mogu počiniti umorstvo i izvući se, no nije im uspjelo. Radnja drame bliske trileru, čija morbidna tema priziva usporedbu s kazališnim stilom Grand Guignola, odigrava se na prvom katu kuće u Mayfairu u Londonu 1929. U njoj dvoje mladih studenata, Wyndham Brandon i Charles Granillo, ubiju sveučilišnog kolegu Ronalda Kentleya kako bi dokazali svoju tobožnju intelektualnu superiornost. Na početku oni skrivaju Kentleyevo tijelo u kovčeg koji će tijekom zabave za njegove prijatelje i obitelj biti iskorišten za bife.
 
Inače, Hamilton je najpoznatiji po romanima u kojima je, koristeći dickensovski narativni stil i opor crni humor, prikazivao značajke ulične kulture međuratnog Londona, a pogotovo njegovih siromašnijih stanovnika spram kojih izražava veliku simpatiju. Među njima se ističe „Hangover Square" (1941.) u kojemu Hamilton, marksist s izraženom antipatijom prema modernoj tehnologiji, prikazuje porast latentnog fašizma i popratne reakcije u predratnim godinama. Od drama je još popularna „Gas Light", a doživjela je i britansku i američku ekranizaciju. 

Bijele večeri program je Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek i koji iz mjeseca u mjesec dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Strukturiran je poput kluba čitatelja, a projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je ona unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.
 
(I:eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eIstra.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se