TRAŽIŠ? NAĐI.

Kodeks za računovođe – dokument koji unaprjeđuje i štiti struku

ČLANCI
23.7.2018. 9:28:40

Kodeks za računovođe – dokument koji unaprjeđuje i štiti struku
Skupština Hrvatske obrtničke komore 28. lipnja je jednoglasnom odlukom prihvatila Kodeks za računovođe, punim nazivom Kodeks Hrvatske obrtničke komore za obavljanje računovodstvenih i knjigovodstvenih poslova i funkcije računovodstva.

Kodeks, između ostalog, definira načela postupanja računovodstvenih servisa, ali i uređuje zaštitu osobnih podataka, sukladno Uredbi o zaštiti osobnih podataka. Tako npr. računovodstveni servisi, potpisnici ovog Kodeksa, ne trebaju dodatno ugovorno uređivati odnose sa svojim zaposlenicima u skladu sa spomenutom Uredbom, a isto tako jasno su uređena i pravila postupanja s osobnim podacima u slučaju kada je računovodstveni servis Izvršitelj obrade osobnih podataka.

Ovim putem Hrvatska obrtnička komora poziva sve svoje članove koji podržavaju donošenje ovog važnog dokumenta za računovodstvenu struku da potpišu Izjavu o prihvaćanju Kodeksa i dostave je na adresu Hrvatske obrtničke komore, Ilica 49/II, u Zagrebu.

Potpisivanjem Izjave svaki računovodstveni servis ostvaruje prava potpisnica Kodeksa. Izjavu o prihvaćanju Kodeksa za računovođe mogu potpisati sve članice Hrvatske obrtničke komore (redovni članovi – obrti, ali i dobrovoljni članovi  te ostale pravne osobe).

Sukladno odredbama Kodeksa, Hrvatska obrtnička komora vodi popis potpisnica Kodeksa, koji će se redovno ažurirati na HOK web-stranici.

Brojna trgovačka društva uvidjela su značaj ovog dokumenta te su stupanjem u dobrovoljno članstvo Hrvatske obrtničke komore u mogućnosti koristiti ga u svrhu jednostavnijeg i jasnije uređenog poslovanja svojih servisa. To predstavlja jasan dokaz da je Sekcija računovođa Hrvatske obrtničke komore koja je dugotrajnim i intenzivnim radom kreirala Kodeks, uspjela prepoznati nužnost za usklađivanje i ujednačavanje postupanja cjelokupne računovodstvene struke.

Detaljnije informacije i Izjavu o prihvaćanju Kodeksa provjerite na stranicama Hrvatske obrtničke komore

(I: hok.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se