TRAŽIŠ? NAĐI.

Ministarstvo turizma predlaže pružanje usluga robinzonskog smještaja na OPG-ima i domaćinstvima

ČLANCI
19.6.2017. 8:35:23

Ministarstvo turizma predlaže pružanje usluga robinzonskog smještaja na OPG-ima i domaćinstvima
Shvaćajući važnost stvaranja dodatne ponude u destinaciji, ali i potreba suvremenih turista koji uz klasične smještajne objekte sve više teže tome da svoj odmor provedu na drugačiji, jednostavniji, opušteniji i nesvakidašnji način u prirodi, Ministarstvo turizma predložilo je izmjene Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata koji bi po novome omogućili tzv. robinzonski smještaj u obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i domaćinstvima. Do sada su takvi oblici smještajne ponude bili mogući samo u ruralnim sredinama i to putem registriranih tvrtki, odnosno ugostiteljskim objektima za smještaj, a navedene izmjene ovu bi smještajnu ponudu proširile na urbana područja i na ostale pružatelje usluga smještaja u turizmu.

- „Kreacijom novih proizvoda robinzonskog smještaja u neuobičajenim uvjetima stvara se okvir za obogaćivanje ponude za specifične tržišne skupine. Osim što će stvaranje dodatne i drugačije smještajne ponude ojačati konkurentnost pojedine destinacije, ove će izmijene Pravilnika omogućiti pojedincima, domaćinstvima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima ostvarivanje dodatnih prihoda od poslovanja, ali što je najvažnije i samozapošljavanje inovativnih, mladih i kreativnih osoba", istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli nadodavši kako je cilj predloženih izmjena prilagoditi sadržaj suvremenim potrebama današnjih turista.

Prema prijedlogu izmjena Pravilnika objekti mogu biti smješteni u urbanim i ruralnim sredinama, sa ili bez priključaka na infrastrukturne sustave. Smještaj se može pružati u šatorima, prostorijama ili prostorima za smještaj izrađenih od lokalnog i prirodnog materijala te prirodne mogućnosti (stare kuće od kamena ili drva, kolibe od trstike ili granja, pećine i sl.), prostorijama i prostorima neuobičajenog oblika ili postavljeni na neuobičajeni način (pod zemljom, na stupovima, drvu, vodi, stijeni i slično), ali smještaj ne može biti kontejner odnosno mobil home.

Predloženim izmjenama stvara se mogućnost realizacije novih atraktivnih odredišta za odmor i razonodu svima onima koji žele iskusiti drugačije i ležernije vidove odmora i opuštanja. Nadalje, predloženim izmjenama mijenja se postojeća i uvodi se nova vrsta smještajne ponude u objektima za robinzonski smještaj i to Objekt za robinzonski smještaj (za tvrtke) i Kamp odmorište – robinzonski smještaj (za građane - domaćinstva i obiteljska poljoprivredna gospodarstva).
 
Više informacija pronađite na stranicama Ministarstva turizma.
 
(I:eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eIstra.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se