TRAŽIŠ? NAĐI.

Nova europska pravila: Podaci o vlasnicima tvrtki postat će javno dostupni

ČLANCI
10.9.2018. 9:42:39

Nova europska pravila: Podaci o vlasnicima tvrtki postat će javno dostupni
Dosadašnja praksa skrivanja identiteta vlasnika često je išla u prilog različitim malverzacijama u poslovanju. Kako bi se uskladila s direktivama Europske komisije o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, Hrvatska je odlučila izraditi odgovarajuće propise. 

Ovih je dana Ministarstvo financija u javnu raspravu uputilo i prijedlog Pravilnika o registru stvarnih vlasnika, u kojem je propisan sadržaj i strukturu podataka te sve važne elemente upravljanja bazom podataka o vlasništvu u trgovačkim društvima i pravim osobama (udrugama, zakladama, fondacijama...). 

Sastavljanjem registra razotkrit će se oni vlasnici dioničkih društava koji se skrivaju iza skrbničkih računa i tako taje svoj identitet. Sadržaj registra u početku će biti dostupan samo državnim institucijama i bankama koje se bave sprečavanjem pranja novca, poreznih prijevara, utaja i financiranja terorizma. Odnosno, svi koji mogu dokazati opravdan pravni interes imat će pravo pristupa registru. No, nakon 2020. pristup podacima o stvarnim vlasnicima tvrtki bit će moguć svim građanima. 

Javnosti će tako biti dostupni podaci o identitetu manjinskih dioničara u velikim tvrtkama, koji su još uvijek skriveni za javnost. Podatke o vlasništvu u registrar moći će upisivati pravni subjekti putem web aplikacije, a izmjene u vlasničkoj strukturi morat će se ažurirati u roku od osam dana od promjene

(I: eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se