TRAŽIŠ? NAĐI.

Osnovana mreža europskih gradova – promotora ekološke proizvodnje

10.1.2018. 9:53:10

Osnovana mreža europskih gradova – promotora ekološke proizvodnje
Cilj mreže je ojačati i proširiti ekološku proizvodnju diljem Europe, te razviti održive prehrambene planove za europske gradove. Mreža se osniva u suradnji s Europskom komisijom, najvećom europskom ekološkom organizacijom IFOAM, ART inicijativom Ujedinjenih naroda, te najvećim ekološkim sajmom na svijetu BIOFACH u Nürnbergu.

Tržište ekoloških proizvoda u Europskoj uniji vrijedno je 27 milijardi eura te  svake godine raste. Neprekidno se povećava i površina zemljišta za ekološku poljoprivredu za približno 400 tisuća hektara godišnje. 

Nakon trogodišnjih pregovora na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj nedavno je prihvaćena Uredba o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda. Uredbom se uvodi stroži nadzor nad ekološkom proizvodnjom hrane.

Ekološki će proizvođači moći odstupiti od načela redovnih godišnjih kontrola ako se ustanovi usklađenost s pravilima ove Uredbe, te dokaže da u periodu od tri godine nije došlo do nepravilnosti.

Što se potrošača tiče, logotip EU-a za ekološku proizvodnju na proizvodima označava da oni ne sadržavaju aktivno upotrijebljene pesticide.

Sudionici Konferencije, među kojima su predstavnici Pariza, Milana, Beča, Nürnberga i Poreča, potpisali su Sporazum o suradnji na promociji ekološke poljoprivrede i korištenja organskih proizvoda u prehrani te u pružanju potpore tvrtkama koje se bave proizvodnjom zdrave hrane.
 
(l:tvistra.hr)
VEZANE VIJESTI

Komentiraj


Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se