TRAŽIŠ? NAĐI.

Porezna uprava kreće u provjeru izdanih računa

ČLANCI
28.5.2012.

Porezna uprava kreće u provjeru izdanih računa
Sustav fiskalnih blagajni poznat je diljem Europe, a zbog očitih problema s naplatom implementiran je i u susjednim zemljama koje su prošle tranziciju poput Srbije i Bosne i Hercegovine. Krajem godine uvodi ih Slovenija.

Iako je proces fiskalizacije u Hrvatskoj najavljivan od početka srpnja, do kada će se donijeti zakon o fiskalnim blagajnama, poduzetnici će za njihovu implementaciju imati vremena do iduće godine. Koliki će "prilagodbeni rok" biti, još se uvijek točno ne zna.

Iako se njihova primjena, dakle, prema prvim najavama, ne očekuje prije 2013. godine, Porezna uprava već od idućeg mjeseca kreće s rigoroznim provjerama kako prodane robe i naplaćenih usluga, tako i s izdavanjem računa.

Da bi se još bolje napunila državna blagajna, inspekcije ovih dana pojačano kreću i u kontrolu izdaju li se računi. No, osim što se mogu kazniti vlasnici onih objekata koji račun ne izdaju, kazniti se mogu i kupci koji ga ne uzmu.

Podsjetimo, račun je za državu bitan jer je na njemu porez na dodanu vrijednost, a on ide državi. Ukoliko porezni inspektori od kupca pri izlasku iz, primjerice, trgovine zatraže račun, a on ga nema, mogu ga kazniti globom od 50 kuna. 

No, strah od kazne nije jedini razlog da uzmete račun. Kako upozorava Hana Jurić, voditeljica Savjetovališta Društva za zaštitu potrošača Istre, sačuvani račun može potrošaču pomoći pri pokretanju reklamacijskog postupka, omogućiti mu zamjenu neispravnog proizvoda ili raskid ugovora s trgovcem, omogućiti ostvarenje prava na naknadu štete, a potrošač račun može koristiti i kao dokaz tijekom sudskoga spora s trgovcem. 

Zakon o PDV-u zapriječio je i kaznene odredbe (novčane kazne) i za trgovca (tvrtku) kao pravnu osobu u iznosu od tisuću do 200 tisuća kuna ukoliko se u računu ne iskažu svi propisani podaci, ali i ako se ne istakne obavijest o obvezi izdavanja i uzimanja računa, dok će se novčanom kaznom od 500 do 10 tisuća kuna kazniti fizička osoba koja je odgovorna za rad trgovine (tvrtke), a ne realizira navedene obveze iz Zakona o PDV-u. 

Račun bi za neki kupljeni proizvod, upozorava, trebalo čuvati sve dok traje jamstveni rok a, kada su u pitanju javne usluge (računi za telefon, vodu, odvoz smeća, odvodnju, HRT pristojba, razne komunalne naknade i sl.), onoliko dugo koliko su propisani rokovi zastare za istu uslugu. (I:glasistre.hr, I:photo-dictionary.com)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eIstra.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se