TRAŽIŠ? NAĐI.

Prednosti i mane rada od kuće

ČLANCI
12.5.2017. 9:09:36

Prednosti i mane rada od kuće
Neke kompanije svojim zaposlenicima omogućuju uporabu kućnog ureda stalno, a neki dozvoljavaju da se takav način rada primjenjuje samo jedan dan u tjednu. Različita istraživanja pokazala su kako se tradicionalno poslovanje mijenja, pa je tako izgledno da će sve više zaposlenika, ukoliko im se dopusti, odabrati rad iz vlastitog doma. 

Razlog je jednostavan – ne troše ni novac ni vrijeme na putovanje do i od radnog mjesta, hraniti se mogu kod kuće, a imaju osjećaj i da učinkovitije gospodare svojim vremenom. Čak i kada rade više nego bi to uspjeli unutar klasičnog ureda. 

Zbog toga bi veliki broj zaposlenih radije odabrao ovu alternativu nego simbolično povećanje plaće. No većina onih koji rade od kuće ipak su freelanceri ili su registrirali neku kućnu radinost

Izlazak iz kuće je opcija, a ne pravilo

Neki poslodavci plaćaju putne troškove, no manjak kretanja do posla i natrag je zasigurno ušteda i na financijskom planu. No postoji jedna mala zamka – iz kreveta, na kauč, za stol… Vaše je kretanje vrlo ograničeno, pa ako se ne potrudite vrlo bi brzo mogli osjetiti sve posljedice sjedilačkog načina života. Uvedite redovite pauze kada bi se razgibali i po mogućnosti odradili jedan dobar trening. 

Komunikacija s drugima odvija se po izboru

Kada radite u kolektivu komunikaciju je teško izbjeći, bilo da je ona željena ili ne. Dok s nekim kolegama morate komunicirati zbog zajedničkog rada na određenom projektu, druge koje vidite po hodnicima u prolazu možete učinkovito izbjeći ostanete li raditi u vlastitom domu. 

Povlastica iz snova za svakog introverta i one koji preziru usputna čavrljanja s ljudima koje praktički ne poznaju. Putem video poziva po potrebi možete održavati sastanke i dogovarati nove strategije, a razni programi za rad timova na daljinu odlično su rješenje za sve ostale poslovne izazove.

Sami određujete svoje radno vrijeme

Ukoliko se vaš rad od kuće ne odvija kao integralni dio uredskog rada i nije važno kada će točno posao biti obavljan, sve dok je isporučen na vrijeme – ovo je ključna prednost, ali i mana kućnog ureda. 

Možda ste najkreativniji noću pa vam rani sastanci baš i ne leže, a svoje poslove obavljate onda kada svi spavaju. To je odlično ako se znate organizirati i odgovara vam takav ritam poslovanja. 

Problem nastaje ako vam organizacija nije jača strana, pa jednostavno nalazite izgovore kako ne bi radili baš sada, vječito odgađate stvari i shvatite da vase konkretno slobodno vrijeme ne postoji. 

Zato je pametno odrediti konkretno radno vrijeme, kada god ono bilo, te ga se držati. Eliminirajte sve moguće smetnje poput televizora i osobnih poziva, a nakratko blokirajte i sve stranice poput Facebooka i Twittera.

Postavljate vlastiti dress code

Bijele bluze, suknje do koljena, odijela, kravate, cipele. Čak i ako u kompaniji ne postoje stroga pravila odijevanja, od zaposlenika se očekuje da uvijek budu uredni, čisti i spremni za sastanke s klijentima. 

U kućnom uredu vaše svakodnevno odijelo može biti vaša pidžama. Nije preporučljivo iz više razloga, no ako baš želite, možete ju nositi po cijele dane. 

Možete birati svoje okruženje

Ukoliko imate mobilnu vezu s internetom i prijenosno računalo, ništa vas ne sprječava da se iz vlastitog kućnog ureda ne preselite u neko novo, stimulativno okruženje. 

Za neke to može biti lokalni kafić ili park u kojem cvrkuću ptice. Isto tako možete planirati putovanje bez grižnje savjesti, jer znate da u bilo kojem kutku svijeta, u bilo koje vrijeme, možete sjesti i raditi svoj posao baš kao da ste u uredu ili kod kuće. 

Neki će možda upravo rad s putovanja vidjeti kao neprivlačnu opciju uz koju se teško opustiti, zato dobro razmislite koji su vaši prioriteti.

(I:bizit.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eIstra.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se