TRAŽIŠ? NAĐI.

Puli dodjeljena bespovratna sredstva u iznosu 30,6 milijuna eura iz EU fondova

ČLANCI
13.10.2016. 8:47:27

Puli dodjeljena bespovratna sredstva u iznosu 30,6 milijuna eura iz EU fondova

Pula će do kraja desetljeća dobiti 30,6 milijuna eura iz europskih fondova za financiranje projekata u tzv. urbanoj aglomeraciji. Uz Zagreb, Osijek, Split, Rijeku, Zadar i Slavonski Brod, Pula se uvrstila u sedam hrvatskih gradova koje se smatra nositeljima razvoja na širem području. Svi ti gradovi moći će zajedno iskoristiti 345 milijuna eura iz triju europskih fondova, u sklopu "mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja" (ITU mehanizam). Odluku o tome u utorak je predstavnicima gradova uručio Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Ubrzanje projekata
Od 30,6 milijuna eura, namijenjenih za Pulu, koristi će imati i okolni gradovi i općine koji su ušli u šire urbano područje. To su Grad Vodnjan te općine Medulin, Marčana, Ližnjan, Svetvinčenat i Barban.

- "Kroz ITU mehanizam i indikativan iznos od 30,6 milijuna eura dobili smo mogućnost financiranja urbanog sektora, a ta značajna financijska sredstva planiramo usmjeriti u čitav set konkretnih zajedničkih projekata. Intencija nam je realizirati projekte poput, primjerice, jačanja lokalnog javnog prijevoza s punionicom za plin, korištenja kulturne baštine u funkciji turizma, a posebno je važno putem ovog mehanizma napuštene vojne objekte koji danas nikome ne služe staviti u funkciju razvoja gospodarstva", izjavio je pulski gradonačelnik Boris Miletić. 
 

Novo zajedništvo
U prvoj varijanti, novac iz fondova EU-a trebala su koristiti četiri najveća grada u Hrvatskoj, ali je odlučeno da se uključe Slavonski Brod, Zadar i Pula. Tako će Zagreb dobiti 91,9 milijuna eura, Split 62,8, Osijek 44,1, Zadar 35,3, Slavonski Brod 31, a Rijeka 49,6 milijuna eura.

Gradovi mogu novac koristiti za poboljšanje poduzetničkog okruženja i strukovnog obrazovanja, za energetsku učinkovitost i obnovu napuštenih industrijskih objekata, za kulturne objekte, poboljšanje javnog prijevoza i za borbu protiv siromaštva.

(I:eistra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eIstra.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se