TRAŽIŠ? NAĐI.

Seminar: Financijsko planiranje i upravljanje likvidnošću

BIZZDOGAĐANJA
14.11.2018. 9:47:57

Seminar: Financijsko planiranje i upravljanje likvidnošću
Seminar "Financijsko planiranje i upravljanje likvidnošću" održat će se 21. studenog 2018. u Zagrebu, na adresi Strojarska cesta 24. 

Problem nelikvidnosti je već dugi niz godina u Hrvatskoj značajni ograničavajući faktor u gospodarstvu, bržem oporavku i rastu. Njegovi korijeni su samo djelomično ekonomski, a u značajnoj mjeri su sociološki i reflektiraju nizak nivo etike poslovanja.

Trendovi pokazatelja likvidnosti ukazuju da je pred velikim brojem poslovnih subjekata izazov financijskog restrukturiranja kojim će poboljšati likvidnost i solventnost, te kvalitetu novčanog toka. No, pronalaženje načina za poboljšanje likvidnosti u poslovanju poduzeća nije jednostavno. Postoje razni modeli i alati koje je potrebno razumjeti te adekvatno primijeniti i povezati u dobar sustav za upravljanje likvidnošću. Odabir modela i alata ovisan je djelatnostima, osobinama poslovnog subjekta, tržišnoj poziciji, povijesnim rezultatima, planovima za budućnost i drugim kriterijima i okolnostima iz internog i eksternog okruženja.

U uvjetima gospodarske krize ili stagnacije često dolazi do zastajanja u prodaji, nelikvidnost raste, a rentabilnost pada. Poduzetnici često u takvim situacijama pokušavaju probleme rješavati reaktivno i agresivno. Izlažu se nekontroliranoj prodaji, brzopletoj promjeni poslovnih politika i ponašanja prema kupcima, i time povećavaju rizike sinergijskih učinaka nenaplativosti potraživanja i/ili padu lojalnosti kupaca.

Sadržaj seminara


  • Pojam likvidnosti, pokazatelji kojima se očitavanjem podataka iz temeljnih financijskih izvještaja mjeri likvidnost, financijska snaga i bonitet,
  • Kako se izrađuje izvještaj o novčanom tijeku indirektnom metodom korištenjem podataka iz bilance stanja i računa dobiti i gubitka? Kako se analiziraju informacije iz višegodišnjih izvješća i ocjenjuje kvaliteta novčanog tijeka?,
  • Financijsko planiranje, planiranje ulaganja i izvora sredstava,
  • Planiranje troškova i ulaganja te mjerenje očekivane financijske uspješnosti ulaganja,
  • Izrada financijskog plana (budžeta) – račun dobiti i gubitka, bilanca stanja, novčani tok,
  • Kako se planira i provodi financijsko restrukturiranje?,
  • Upravljanje novčanim tokom (novčani proračun, slobodan novčani tok, izračun novčanog jaza),
  • Modeli i alati prevencije i zaštite naplativosti potraživanja (segmentacija, upravljanje portfeljem postojećih i potencijalnih  kupaca, kolaterali).

Cilj seminara


Cilj seminara je kroz dijalog i vježbe upoznati polaznike kako se izrađuje izvješće o novčanom tijeku i kako se očitavaju informacije koje pruža, kako se procjenjuju financijski rizici i ocjenjuje likvidnosti, kako se izrađuju financijski planovi restrukturiranja i kako se donose odluke o investiranju i financiranju.

Ciljna skupina polaznika


Poduzetnici i manageri, djelatnici u računovodstvu i financijskim odjelima, investicijski i financijski analitičari, investicijski savjetnici, risk manageri i analitičari, poslovni konzultanti, projekt manageri te financijski stručnjaci.

Kotizacija


Redovna cijena seminara iznosi 1.590,00 kn + PDV.


(I: eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se