TRAŽIŠ? NAĐI.

Sutra počinje manifestacija u Pazinu “Dani rukotvorina – drvo, glina, tekstil”

NAKON POSLA
13.9.2017. 9:13:36

Sutra počinje manifestacija u Pazinu “Dani rukotvorina – drvo, glina, tekstil”
Etnografski muzej Istre/Museo etnografico dell’Istria pokreće novu trodnevnu stručno-edukativno-popularnu manifestaciju "Dani rukotvorina – drvo, glina, tekstil”. Manifestacija je zamišljena s ciljem popularizacije rukotvorina s naglaskom na materijale izrade, aktualiziranja baštine te sagledavanja iste u novom, suvremenom kontekstu uključujući njenu interpretaciju.

Koncepcija programa određena je materijalima izrade rukotvorina – drvo, glina i tekstil (u kontekstu tekstilnog rukotvorstva). Svakoj od tih tematskih cjelina posvećen je jedan dan manifestacije, a program će se odvijati na više paralelnih razina. To su tematske radionice, predavanja, izložbe i prikaz etnografsko dokumentarnih filmova.

Okosnica su rukotvorine vezane uz tradiciju Istre, pa će slijedom toga u kontekstu drvenih rukotvorina posjetitelji naučiti kako se izrađuju žlice ili zdjele, unutar tekstilnog rukotvorstva naglasak je na ručnom radu – pletenje čarapa i izrada veza, dok će se na radionicama s glinom izrađivati uporabni i dekorativni predmeti.

Posebnost ove manifestacije je međugeneracijska suradnja i uključivanje lokalne zajednice u muzejske aktivnosti, te promoviranje muzeja kao mjesta susreta, učenja i razmjena znanja.

Dane rukotvorina vodit će vrijedne ruke korisnika Dnevnog boravka i pomoći za starije osobe iz Pazina, drvodjelci, kemičari i vješti rukotvorci.
Predviđen je i manji izložbeno-prodajni sajam u dvorištu Kaštela putem kojeg će izlagači prezentirati i ponuditi svoje rukotvorine posjetiteljima.

14.09.2017. Tekstil
  • 10:00 – 12:00 radionica: tehnike pletenja i veza
  • 11:00 predavanje: preslice iz čuvaonice
  • 12:00 – 14:00 radionica: izrada cavata i centrina
15.09.2017. Drvo
  • 10:00 – 12:00 radionica: izrada žlica i kuhača
  • 11:00 predavanje: drvo u kućanstvu
  • 12:00 – 14:00 radionica: dubljenje zdjela
16.09.2017. Glina
  • 10:00 – 12:00 radionica: zemljani lončići
  • 12:00 – 14:00 radionica: oblikovanje glinom
Radionica Pazin 
 
(I:ipazin.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eIstra.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se