TRAŽIŠ? NAĐI.

U subotu 16. Ucvirkenfest na pulskoj tržnici

NAKON POSLA
23.2.2017. 8:19:52

U subotu 16. Ucvirkenfest na pulskoj tržnici
Šesnaesto izdanje festivala čvaraka - Ucvirkenfest održat će se u ove subote, od 9 do 13 sati na pulskoj tržnici. Festival su predstavili njegovi organizatori Vlado Orlić iz agencije Avenue i Budimir Žižović - Žižo. Kako je naveo Žižović, ovogodišnje će izdanje Ucvirkenfesta spojiti sva važnija središta proizvodnje čvaraka - od Premanture, preko Samobora do Županje, a posebna atrakcija bit će pravljenje čvaraka uživo.

Svinje s Kamenjaka

- U četiri kotla, dva iz Županje, jedan iz Samobora i jedan iz Premanture bit će priređeno topljenje čvaraka uživo, pa će posjetitelji na licu mjesta moći vidjeti, ali i kušati te ocijeniti kako se čvarci rade u istočnoj, sjeverozapadnoj i zapadnoj Hrvatskoj, naveo je Žižović.

Usto, posjetiteljima će biti ponuđeno oko 300 porcija broskve i krumpira s ucvirkima, specijalitetom sjeverne Istre koje će za tu priliku spremati restoran Markat.

- Malo ćemo se podsjetiti i djetinjstva pa ćemo posjetiteljima ponuditi i dobru marendu: fete kruha s masti, krupnom soli i crvenom paprikom, kruh s masti i mljevenim čvarcima ili s peštom od pancete, češnjaka i peršina, kazao je Žižović dodajući kako će se dobra marenda moći "zaliti" sa sto litara malvazije vinara iz Nove Vasi Đidija Devalentisa, a moći će se degustirati i pivo Istarske pivovare.

Na festival stiže i tvrtka Frelimo, najveći proizvođač i izvoznik čvaraka u Hrvatskoj te braniteljska udruga Tikvica iz Županije koje će, osim što će topiti čvarke, na tržnici nuditi i svoje proizvode po povoljnim cijenama. Drago Krivičić iz OPG-a Krivičić iz Premanture kazao je kako će on u subotu topiti čvarke od svojih domaćih svinja te pozvao sve da dođu probati čvarke od svinja iz zaštićene prirode Kamenjaka. Inače, kako nam je pojasnio, od jedne svinje napravi se tek dvije do četiri kile čvaraka pa nije za čuditi što je ova delicija tako skupa.

Zaštitni znak tržnice

Direktor Tržnice Renato Perc naveo je kako će sve goste u subotu zabavljati grupa Boom, a kako su ovakve gastro-manifestacije zapravo postale zaštitni znak tržnice i cijeloga grada. S njim se složila i direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan Korotaj navodeći da je pulska Tržnica "aktivni subjekt ovoga grada" te, osim mjesta gdje se samo kupuje hrana, postaje mjesto druženja, prezentacije tradicionalnih običaja i jela te ih stoga u svojim aktivnostima podupire i turistička zajednica.

Preko 50 jela od čvaraka

Vlado Orlić iz agencije Avenue podsjetio je kako su ovaj festival osmislili i započeli njegovi idejni začetnici  - Žižo i Alfredo Kocijančić prije 16 godina, a da su se prva dva održala u pulskom restoranu Stari grad. Nakon toga festival se selio po cijeloj Istri da bi se prije šest godina vratio na pulsku tržnicu. Inače, Žižo je naveo kako je specifičnost festivala ta što se na njemu pripremaju jela od čvaraka i sa čvarcima što je upravo istarska specifičnost te da su u sklopu festivala u zadnjih 15 godina sigurno obnovili preko 50 originalnih, starih istarskih jela s ovom delicijom. 
 
(I:glasistre.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eIstra.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se