TRAŽIŠ? NAĐI.

Započinje žminjska Bartulja

NAKON POSLA
23.8.2017. 8:45:03

Započinje žminjska Bartulja
Jedna od najdugovječnijih pučkih fešti na ovim prostorima žminjska Bartulja nekada se održavala na dan sv. Bartula 24. kolovoza, s ciljem okupljanja Žminjaca iz udaljenih mjesta. Sajam na kraju mjesta, zabava i ples u jednoj od desetak "oštarija" dugo godina bilo je osnovno obilježje ove vrlo posjećene pučke fešte.

Pučka fešta koja se može pohvaliti sa stoljetnom tradicijom tijekom godina se ipak nešto izmijenila. Danas se održava posljednje subote mjeseca kolovoza. Ponuda gastronomskih specijaliteta, prodaja uporabnih predmeta i suvenira ručne izrade na ulicama i trgovima starog grada, te kulturni sadržaji privlače brojne posjetitelje.

Program započinje u četvrtak 24.8.2017. svetom misom u crkvici sv. Bartola u 9,00 sati, a u 16,30 sati održati će se biciklijada „Bartulja 2017". Start biciklijade je na parkiralištu kod Osnovne škole. Za djecu je pripremljena  kraća trasa u dužini od 13 km, a za one malo izdržljivije duža staza od 27 km. Od 18,00 sati na nogometnom igralištu započinje memorijalni susret veterana "Roberto Radetić”.

U petak program počinje u 12,00 sati boćarskim turnirom u Vidulinima, a nastavlja se u 18,00 sati prijateljskom nogometnom utakmicom između NK Žminj i NK Smoljanci Sloboda - Svetvinčenat, seniori. Ove godine program će se upotpuniti dječjom predstavom Teatra Naranča "Veli Jože”  koja počinje u 19,30 sati na šterni kraj župne crkve.
 
Na prostoru Zad kaštela od 21,00 sati posjetitelje očekuje prava zabava do ranih jutarnjih sati, a nastupaju Replay Band, DJ Nikola z Kukurini i zvijezda domaće estrade Severina. Ulaznice po cijeni od 90,00 kn mogu se kupiti u pretprodaji, a na sam dan koncerta moći će se kupiti na ulazu po cijeni od 110,00 kn.

U subotu, 26.8.2017. već od  ranih jutarnjih sati održava se već tradicionalno najveći sajam ulicama Žminja, od župne crkve pa sve do sajmišta. Na sajmištu od 7,00 sati organizira se stočni sajam i smotra domaćih životinja. U sportskoj zoni, odmah do sajmišta, s početkom u 10 sati održati će se turnir u pljočkanju po starinski (s pljočkama od kamena), a za bodovanje s pljočkama od aluminija.
 
Na nogometnom igralištu od 9,00 sati odigrati će se prijateljska utakmica NK Žminj - NK Rudar Labin za kategorije U11, mlađi pioniri i pioniri. 
U 10 sati s Trga Maršala Tita, ispred crkve Sv. Mihovila kreće atletska utrka "Žminj teče(ka)". Prijaviti se može direktno na licu mjesta od 8,45 do 9,45 sati. Staza je duga 7,3 km.
 
Tijekom cijelog dana, na trgu ispred crkve odvijati će se sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, a na šterni već tradicionalno moći će se razgledati i kupiti istarski suveniri. U 17,00 sati na livadi iza Caffe bara „Gimino” započinje javni trening u preponskom jahanju, a nakon toga, s početkom u 18,00 sati započinje kulturno umjetnički program na kojemu će nastupiti članovi Folklornog društva Cere, učenici Osnovne škole Vladimira Gortana Žminj, polaznici Dječjeg vrtića ,,Rapčići'' Žminj, Žminjske mažoretkinje, te Dnevni centar za radnu terapiju i rehabilitaciju. Kulturno umjetnički program krenut će u 17,30 sati od Trga maršala Tita (ispred Crkve sv.Mihovila) prema igralištu kod školskog parka.

Od 19,00 sati pa sve do jutra Zad kaštela posjetitelje će zabavljati Emanon Band, Proleteri, Mauro Staraj & La Banda, kod ex "Magnusa” nasuprot župne crkve organizira se Susret generacija te nastupa T.T.R.T rock cover band i DJ Drago, a na malom rukometnom igralištu posjetitelje će zabavljati Akord Live band. Na sve koncerte ulaz je besplatan.
 
(I:eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eIstra.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se