Domaći filozof svjetskoga glasa Srećko Horvat: Bliži li nam se smak svijeta i kako se društvo s njim nosi?

ŠTO, GDJE, KAKO...?
15.3.2023. 15:45:35

Domaći filozof svjetskoga glasa Srećko Horvat: Bliži li nam se smak svijeta i kako se društvo s njim nosi?
U vremenu ubrzanoga tehnološkoga razvoja s jedne strane te elementarnih nepogoda i ratnih napada s druge – koliko smo civilizacijski napredovali? Odgovore donosi novo izdanje festivala Dana komunikacija, koji će se u Rovinju održati od 20. do 23. travnja.
 
Ako ste dovoljno sretni, svakodnevno ste bombardirani apokaliptičnim slikama ili iz udobnosti svoga doma skrolate društvenim mrežama čitajući o recentnim katastrofama. Ali čekajte... kako ste to onda točno sretni? Sretnima bi vas trebala činiti činjenica da niste među milijardama pogođenima elementarnim nepogodama – od klimatske krize do razornih poplava i potresa – ili brutalnim vojnim napadima, nego razmišljate o tome je li organsko voće zaista organsko i treba li uložiti u električni automobil. Upravo će, među ostalim, i o sve bizarnijim svjetskim kontrastima na Danima komunikacija govoriti istaknuti filozof Srećko Horvat u predavanju naziva Your Lips, My Lips, Apocalypse.

Ugledni njemački tjednik Der Freitag opisuje ga kao „jednog od najuzbudljivijih glasova svoje generacije", a njegovi tekstovi čitaju se u The New York Timesu, The Guardianu i Der Spiegelu. Srećko Horvat hrvatski je filozof i autor koji je već u ranim tridesetima imao niz međunarodno objavljenih djela, a danas je prepoznat kao autoritativan glas neslaganja u postjugoslavenskoj klimi. Suosnivač je DiEM25-a, koji se zalaže za reformu EU-a u „carstvo zajedničkog prosperiteta, mira i solidarnosti", a osnivač je i zagrebačkog Subverzivnog festivala.

Čak i ako niste upoznati s Horvatovim radom, o njegovu životnom djelu mogu posvjedočiti njegovi kolege, među kojima je i bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis, a redovito je posjećivao i Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa, organizacije koja od anonimnih izvora zviždača objavljuje tajne informacije i povjerljive dokumente. Horvat svoje misli voli razmjenjivati i sa Slavojem Žižekom, odvažnim slovenskim akademikom, a zajedno su 2013. napisali i knjigu naziva Što Europa želi?.

Dok u svojim glavama razvijamo nove koncepte Sudnjega dana, preispitujući ubrzani napredak tehnologije, znamo li zaista kamo idemo? Na glavnoj pozornici Dana komunikacija 20. travnja prvo predavanjem, a zatim i kratkim razgovorom sa sudionicima, Horvat će se uhvatiti ukoštac s našim suvremenim postapokaliptičnim zeitgeistom i stvarnošću, implikacijama promišljanja o kataklizmičkom završetku svijeta – koje se kreću od poricanja sve do melankolije i depresije – i zaroniti dublje u koncepte supraliminalnog, slijepila za apokalipsu, njezine komodifikacije i fetišizacije.

Iščekivani raspored popularnoga festivala tržišnih komunikacija bit će poznat uskoro, a organizatori Dana komunikacija najavljuju da će se predavanje Srećka Horvata održati prvoga festivalskog dana, prije predavanja Edwarda Snowdena.

Nakon Edwarda Snowdena, koji će se sudionicima festivala DK2023 pridružiti videolinkom na desetu obljetnicu od razotkrivanja sustava masovnog nadzora koji je šokirao svijet; evanđelista, vizionara i rock-zvijezde tehnološkoga svijeta Jamesa Whittakera; Munise Can, strateške stručnjakinje i direktorice Highsnobietyja koja brendovima pomaže zacrtati put do sigurnog uspjeha; vodećeg kreativca dalekog Japana Toshihika Tanabea; svjetskog autoriteta za sextech Bryony Cole; Main Monka najveće platforme za digitalnu produkciju na svijetu Victora Knaapa; Roryja Sutherlanda, jednoga od najoriginalnijih mislilaca u oglašivačkoj sferi, a i šire; nadrealističkog redateljskog dvojca Vallée Duhamel i filozofa svjetskog glasa Srećka Horvata uslijedit će najave brojnih drugih zanimljivih sudionika Dana komunikacija.

Prijave za sudjelovanje na jednom od najboljih svjetskih evenata prema dvostrukoj nominaciji britanskoga Association Excellence Awardsa moguće su na službenim stranicama festivala

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više