TRAŽIŠ? NAĐI.

Imate li vlastiti strateški plan?

ČLANCI
22.5.2017. 9:04:59

Imate li vlastiti strateški plan?
Postavlja se, pitanje je li to doista tako i što je s tvrtkama koje nemaju strateški plan odnosno čiji zaposlenici „ne veslaju u istom smjeru" jer jednostavno ne znaju kamo trebaju ići? Takve tvrtke ne rade analize svojih snaga i slabosti, što se nerijetko pokaže kao veliki nedostatak jer u situaciji velike konkurencije klijenti zbog slabije usluge suradnju mogu otkazati jednostavnom klikom mišem.

Stoga je važno razmisliti o vlastitom strateškom planu odnosno odgovoriti na pitanja jesmo li zadovoljni situacijom u kojoj se nalazimo, koristimo li u potpunosti vlastite talente te živimo li život punim plućima ili mislim da će se stvari same od sebe posložiti na način koji nam odgovara.

Ako smo zaista svjesni brzine kojom nam se život odvija, potrebno je zastati na trenutak i pogledati gdje smo i kuda želimo ići te napraviti vlastiti strateški plan.

KRENITE OD VIZIJE
 
Za početak uzmite papir i olovku i bez ikakvog ograničavanja opišite život koji vodite na današnji dan za tri godine. U razmišljanja uključite sva važna životna područja, od posla i obitelji do financija, zdravlja, prijatelja, edukacije i putovanja. Napišite gdje živite i s kim, čime se bavite i kako izgleda vaš prosječan dan. Svakako razmislite i o željenim talentima te kako ih možete iskoristiti za vlastitu i opću dobrobit. 

POSTAVITE CILJEVE
 
Upitajte se gdje želite biti za šest mjeseci ili godinu dana te koja su vam od tri ranije spomenuta područja trenutno najvažnija. Za svako odabrano područje odredite cilj koji želite postići u narednih godinu dana, vodeći računa da ciljevi budu konkretni i mjerljivi.

KRENITE U AKCIJU
 
Za početak, odgovorite na pitanje što trebate poduzeti ili naučiti kako biste ostvarili postavljene ciljeve. Zatim svakom cilju za svako vremensko razdoblje dodajte aktivnosti koje ćete poduzimati kako biste taj pojedinačni cilj i ostvarili.

ODRŽITE DISCIPLINU I MJERITE REZULTATE
 
Postaviti ciljeve je lako, no kad se pojave prve prepreke ili ostvarenje cilja iziskuje visoku razinu discipline, većina ljudi odustane. Zato je potrebno svakodnevno planirati, ali i pratiti odrađene aktivnosti te redovito zapisivati ideje koje mogu pomoći u lakšem i bržem postizanju ciljeva.

Nakon određenog vremenskog perioda svakako provjerite što ste napravili i ide li realizacija ciljeva prema planu koji ste osmislili ili ih treba modificirati.

U ovoj se fazi iznimno važno okružiti ljudima koji vas podržavaju kako biste zajednički pratili ostvarenje vaših ciljeva.

NAGRADITE SE ZA ULOŽENI TRUD
 
Nakon obavljenog posla potrebno se nagraditi za uloženi trud i pokazanu disciplinu. 

(I:profitiraj.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eIstra.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se