TRAŽIŠ? NAĐI.

Instagram i sve što trebate znati o njemu

ČLANCI
17.7.2018. 9:55:03

Instagram i sve što trebate znati o njemu
Instagram se na svjetskoj sceni pojavio prije 8 godina. Njegovi kreatori, Kevin Systrom i Mike Krieger odlučili su u fokus cijelog projekta staviti fotografije, a naziv Instagram nastao je spajanjem izraza "instant camera" i "telegram"

Projekt je vrlo brzo napredovao, a velik uspon doživio je pojavom sada već svima poznatih hashtagova. Oni služe lakšem pronalaženju fotografija od strane korisnika prema tematici koja ih zanima.

Nedugo zatim, 2012. godine Instagram počinje pisati svoju povijest, a presudan trenutak dogodio se kada ga je za 1 milijardu dolara odlučio kupiti, ni manje ni više nego – Facebook. Otada pa sve do danas, Instagram neprestano raste. Kada bi se usporedio iznos koji je Facebook izdvojio za WhatsApp (19 milijardi dolara) s iznosom izdvojenim za Instagram, uz svakodnevni uspjeh koji ostvaruje, smatra se kako je Zuckerberg napravio pravi potez. Dovoljno je samo reći kako je vrijednost Instagrama porasla 100 puta te ova društvena mreža trenutno vrijedi više od 100 milijardi dolara.
 
Instagram društvena mreža 

Što je zapravo Instagram?


Instagram je kreativna i prije svega besplatna aplikacija pomoću koje fotografije i videozapisi u kratkom vremenu postaju viralni i šire se zajednicom istoimenog naziva. Ova inovativna aplikacija omogućava korisnicima širom svijeta snimanje, obradu i dijeljenje doživljaja s prijateljima, poznanicima i pratiteljima. Na Instagramu možete pratiti koga god želite ako mu je pri tome profil javan. 

Odlučite li se pratiti nečiji privatni profil, prije toga prvo morate zatražiti dozvolu vlasnika profila. Instagram je nezamjenjiv jer nikad nije dosadan, konstantno pruža nove opcije i funkcije koje su prije svega korisne, ali i zanimljive te sav sadržaj istovremeno možete podijeliti i na Facebook profilu.

Ranije se na Instagramu moglo objavljivati samo fotografije kvadratnoga oblika. Danas je i taj oblik najčešće korišten, no stvari su pojednostavljene te možete objavljivati i fotografije drugih formata. Brojne su mogućnosti za uređivanje fotografija. Primjerice, možete izraditi tzv. Layout okvir u kojem ćete postaviti više fotografija različitih oblika i tako kreirati jednu sliku, a možete objaviti i do deset fotografija u nizu, poput mini fotoalbuma. Kada odlučite koliko ćete fotografija objaviti, možete birati između više od 20 filtera te tako urediti ton slike, kontrast, svjetlinu i još nekoliko opcija za uređenje vaših fotografija. S ovakvim izborom i najveći amateri osjećat će se kao pravi profesionalci.

Osim svega navedenog, korisnicima je na raspolaganju i objava kratkog Boomerang videozapisa koji Instagram trenutke čini zabavnima i neočekivanima. Radi se o mini videozapisima koji se reproduciraju naprijed – natrag, a možete ih objaviti kao sliku na profilu ili u Instagram priči.
 
Insta Stories 

Iako je Insta Storiesu predviđena propast zbog kopiranja Snapchata, ova je društvena mreža sve iznenadila. Iako u usporedbi sa Snapchatom nude manje mogućnosti, Instagram priče ne samo da nisu doživjele neuspjeh, već naprotiv, konstantno rastu, razvijaju se i unose svježinu. U Instagram priče možete dodavati koliko god želite teksta, mijenjati njegovu boju, dizajn, dodavati zanimljive naljepnice kojima možete povećavati i smanjivati veličinu te također mijenjati boju. Broj opcija gotovo je beskonačan.

U pričama možete objaviti i tuđi post (ako je taj profil javan) te spomenuti tu osobu, a njemu/njoj će se istoga trenutka u porukama prikazati da je spomenut/a u priči koju ste podijelili.

Najbolje priče koje želite pohraniti možete postaviti na vrh svojega profila kako bi uvijek bile vidljive, a svoju priču jednostavno možete podijeliti kao i one Facebookove. To možete učiniti objavljujući svaku priču zasebno ili odabirom opcije automatskog objavljivanja u postavkama. 

Svježa novost na ovoj društvenoj mreži je Instagram TV (IGTV) čije je lansiranje protekloga mjeseca najavio predsjednik uprave Kevin Systrom. Systrom je objavio kako će ova video aplikacija uskoro biti dostupna na svim iPhone i Android uređajima, a omogućit će reprodukciju vertikalnih videozapisa na cijelom zaslonu.
 
 

Ono što će buduće korisnike vjerojatno najviše privući jest to što će videozapisi imati mogućnost trajanja do sat vremena. Ovo je vrijeme do sada iznosilo maksimalno jednu minutu, stoga ovaj potez svakako govori o znatnom porastu popularnosti video sadržaja na društvenim mrežama. 
 

Zašto koristiti Instagram?


Ako ste vlasnici Instagram profila, većinu navedenoga vjerojatno već znate i teško da prođe dan, a da ne "skrolate" po obavijestima i pričama ljudi koje pratite. Ono čega možda ipak niste svjesni jest da je Instagram "zlatna koka" za promociju vlastitoga brenda u kojoj marketinške agencije vide prostor za ponudu svojih usluga.

Većina stručnjaka zaduženih za društvene mreže često su kreativci, a oglašavaju li brend čiji je vizualni dojam jedini način plasiranja i prodaje, onda je Instagram plodno tlo za promociju. Instagram je postao najprimamljivija platforma za privlačenje potencijalnih korisnika, mreža budućnosti koja svakim danom dobiva sve više pozornosti. Budući da ga trenutno najviše koristi dobna skupina između 18 i 24 godina te milenijalci, skupina između 25 i 34 godine starosti, moguće je zaključiti kako je zaista korisno otvoriti Instagram profil jer će ovi korisnici uskoro postati poslovni ljudi, a sve ulaganje u ovu društvenu mrežu postaje ulaganje u budućnost.

Ono što je ne tako davno izmijenjeno, a što također pomaže stručnjacima za društvene mreže jest mogućnost stvaranja više profila na jednom uređaju jer tako mogu brže i efikasnije upravljati objavama i društvenim mrežama koje vode. 
 
Instagram 
 

Nekoliko savjeta i trikova s Instagrama

Na Instagramu možete prestati pratiti objave ili priče s određenih profila koje slijedite bez rizika da nekoga time uvrijedite.

Možete olakšati i ubrzati uređivanje fotografija promjenom rasporeda filtera, a najčešće korištene filtere staviti na prvo mjesto radi bržeg objavljivanja.

Ima li netko od kolega s posla ili vaših bližnjih pristup vašem telefonu, imajte na umu da možete obrisati povijest pretraživanja tako da nitko ne zna kime ili čime ste "opsjednuti". Osim toga, možete i trajno ukloniti određene upite za pretraživanja, mjesta, hashtagove i dr. kako se ne bi prikazivali na traci za pretraživanje.

Ako su vaš posao društvene mreže i objavljivanje na istima, dobro je znati da možete dodati i upravljati s više računa odjednom, a da se pritom ne morate stalno odjavljivati i prijavljivati. Tako možete upravljati s 5 različitih računa. Još jedan koristan alat kojim ćete ubrzati i olakšati proces objavljivanja zove se Hootsuite kojim možete unaprijed zakazati objavu fotografija na Instagramu u odabranom vremenu. Time zaista štedite vrijeme utrošeno na objavljivanje sadržaja.
 
 

Stare objave s profila možete ukloniti, a da ih pritom ne obrišete. To možete učiniti zahvaljujući arhiviranju postova na Instagramu. Arhiviran sadržaj u bilo kojem trenutku možete vratiti na profil i prikazat će se na izvornome mjestu.

Ako želite svoj profil učiniti privlačnijim i kreativnijim, podijelite "triplegram" - tri uzastopno povezane fotografije koje zauzimaju cijelu liniju.

Na raspolaganju vam je i opcija objave "rešetke fotografija". Jednu fotografiju izrežete u devet povezanih fotografija, a postupak možete olakšati raznim aplikacijama, kao što su: Photo grids, 9 square for Insta grid, Grids for Instagram profile i dr. Zatim tih devet slika objavite jednu za drugom u brzom slijedu i učinite svoj profil najkreativnijim na Instagramu. Ne propustite priliku da se na ovaj način izražavate na svom Instagram profilu jer ćete ovim stilom zasigurno dobiti više sljedbenika. Preuzmite aplikacije i zabavite se.

Imate li odličan video i želite ga objaviti, ali zvuk je loš ili jednostavno ne želite da drugi čuju što pričate u trenutku snimanja, videozapis možete objaviti i bez zvuka. To također možete primijeniti i na Instagram priče.
 
 

Videozapise uživo prije ste mogli pogledati samo u trenutku snimanja, a sada sve što snimate uživo možete zadržati 24 sata, a videozapis spremiti na vaš smartphone.

Ponekad se dogodi da imate fotografiju nastalu u pravom trenutku, uz to i savršeno uređenu, ali nemate inspiraciju za objavu ni traženje idealnih hastagova. Nema problema, post možete spremiti kao skicu i objaviti ga kasnije.

Vi ili vaš brand označeni ste na fotografiji na kojoj radije ne biste bili? Postoji način da je uklonite s profila tako da sakrijete fotografiju ili potpuno uklonite oznaku.

Na Instagramu možete oglašavati svoj brend, usluge ili proizvode, ali kako biste pokrenuli oglase i pratili analitiku potrebno je s privatnog prijeći na poslovni profil i Facebook profil povezati s Instagramom. Kako biste privukli promet ili ga usmjerili na vašu web-stranicu ili drugu društvenu mrežu, u opis profila dodajte linkove sa spomenutim vezama.
 
 

Ne zaboravite na važnost hashtagova! Izaberite one najbliskije vašim proizvodima ili uslugama i pripazite na to da je maksimalan broj hashtagova koje možete dodati ispod slike ili snimke 30.  Možete ih pohraniti za buduće objave, ponekad i sakriti kako ne biste zagušili svoje naslove i opise. Tako ćete omogućiti čitatelju da se usredotoči na ono što je važno.

Kada je u pitanju promoviranje brenda, usluge ili proizvoda na društvenim mrežama općenito, pa tako i na Instagramu, vrijedi pravilo: najvažnije je kvalitetno oglašavanje. Oglas je moguće postaviti u 3 formata: kao fotografiju, videozapis ili nekoliko fotografija u nizu, s naznakom da je sadržaj sponzoriran. Na Instagramu taj dio nije samostalan već se odvija na Facebooku, radi čega je potrebno povezati Facebook i Instagram račun. Izrada oglasa na Facebooku već je dobro poznat proces, jedina je razlika u tome što ćete na kraju odabrati Instagram kao mjesto na kojem će se oglas prikazati. 

Pažljivo osmislite strategiju i odredite cilj objave (broj posjeta profila, veći broj pregleda promocije), ciljanu publiku, ukupni trošak i trajanje promocije. Vrlo je važno definirati tko su korisnici Instagrama i vrijedi li promovirati svoje proizvode ili usluge na društvenoj mreži, ako ga vaša ciljna skupina neće ni primjetiti. 

Današnji najbrojniji korisnici Instagrama rođeni su nakon 1995. godine i pripadnici su generacije Z koja gotovo da i ne zna drugi svijet osim tehnološkog. Najčešće u potpunosti ignoriraju Facebook smatrajući ga društvenom mrežom za "starce". Ovaj podatak podržava činjenica da više od 50% ljudi između 18 i 29 godina ima Instagram profil, stoga to uzmite u obzir pri izboru ciljane publike za vaše oglase.
 
 

Izuzev Facebooka, teško će neka druga društvena mreža po broju korisnika uspjeti sustići ovu trenutno najpopularniju, na kojoj korisnici diljem svijeta objavljuju sve svoje avanture, od putovanja, odmora, kućnih ljubimaca, noćnih izlazaka, sportskih događaja te brojnih usluga ili proizvoda koje promoviraju. Krajnje je vrijeme da se priključite ovoj društvenoj mreži te kao poslovni ili privatni korisnik započnete svoje "putovanje" u budućnost u kojoj će Instagram imati još puno toga za ponuditi.

(I: eIstra.info / poslovnipuls.com)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se