Kako odabrati i postaviti vanjsku rasvjetu za ugodniji i ljepši vrt

ŠTO, GDJE, KAKO...?
20.10.2023. 9:45:05

Kako odabrati i postaviti vanjsku rasvjetu za ugodniji i ljepši vrt
Rasvjeta eksterijera pridonosi estetici, funkcionalnosti ali i sigurnosti okućnice, parkova i drugih vanjskih površina. I dok je glavni cilj javne rasvjete omogućiti sigurnost u večernjim i noćnim satima, kod vrtne rasvjete privatnih kuća, vila za odmor i drugih objekata naglasak je i na isticanju arhitektonskih detalja, biljaka, okruženja oko bazena i zona za opuštanje.

Odabir rasvjete za okućnicu može biti izazovan, ali s pravim pristupom i uz pomoć stručnjaka jednostavnije ćete postići željenu atmosferu vanjskog ambijenta.

Definiranje dizajna, stila i vrste vanjske rasvjete

Postoji nekoliko vrsta rasvjetnih tijela za otvorene prostore koje možete odabrati, uključujući zidnu i podnu rasvjetu, viseće svjetiljke, reflektore i LED trake.

Podna rasvjeta idealna je za označavanje vrtnih staza, pristupnih puteva i dvorišnih prilaza te za efektno osvjetljenje stabala i biljaka. Zidna rasvjeta pogodna je za isticanje najljepših detalja objekta, a postavlja se na fasade, balkone te glavne i sporedne ulaze.

Prije samog odabira, važno je definirati i njenu svrhu;  želite li stvoriti ambijent za večernje druženje, osvijetliti staze radi sigurnosti ili istaknuti određene elemente u vrtu?

Vrtna rasvjeta trebala bi se uklopiti u dizajn vanjskog prostora i cjelokupnu estetiku objekta. Razmislite o tome želite li klasični, moderni, rustikalni ili neki drugi stil rasvjete po kojem ćete odabirati rasvjetna tijela i vodite računa da se uklapa u postojeći ili planirani dizajn okućnice.
 
vrtna rasvjeta

Projektiranje i postavljanje vrtne rasvjete

Pravilno projektiranje je osnova uspješne vanjske rasvjete. Postavljanje vanjske rasvjete uključuje izvođenje električnih radova koji zahtijevaju ispravno rukovanje električnim vodovima i uređajima. Greške u električnoj instalaciji mogu dovesti do ozbiljnog narušavanja sigurnosti. Također, u nedostatku stručnih savjeta, riskirate postavljanje preslabog ili prejakog osvjetljenja, neprikladnih svjetlosnih efekta što rezultira narušavanjem ukupne atmosfere i dojma eksterijera.

Nakon što ste jasno definirali ciljeve, pronađite lokalne stručnjake koji će vas voditi kroz daljni proces planiranja, odabira te postavljanja rasvjetnih tijela u vaš vrt. Nalazite li se u Istri, kompletno projektiranje i instalaciju rasvjete povjeriti možete iskusnom timu tvrtke Marnie.

Svaka okućnica je jedinstvena te joj se tako treba i pristupiti, a stručnjaci će procijeniti karakteristike vanjskog prostora i sukladno željama, stvoriti prilagođeno, estetski lijepo i sigurno rješenje. 
Stručnjaci za vanjsku rasvjetu također će voditi brigu o energetskoj učinkovitosti. Osim toga, pružiti će smjernice o održavanju, osiguravajući dugotrajnost i učinkovitost rasvjete.

Usklađivanje vrtne rasvjete s uređenjem okućnice


Vanjska rasvjeta stvorit će još bolji dojam ukoliko je i okućnica pomno planirana i održavana. Lijepo uređena okućnica koja je usklađena s vanjskom rasvjetom posebno je važna kod objekata gdje se želi ostvariti wow efekt, poput vila i kuća za turistički najam te poslovnih objekata.
 
postavljanje vrtne rasvjete

Projektiranje i uređenje okućnica također se preporučuje prepustiti stručnjacima koji će skladno urediti vrtnu oazu ukrasnim biljem, drvećima, zelenom ogradom i ostalim ukrasnim elementima u vrtu.

Osim što vam mogu pomoći u postavljanju rasvjete, Marnie tim specijaliziran je i za projektiranje i održavanje okućnica te stvaranje skladnog ambijenta u kojem će provođenje vremena na otvorenom biti poseban užitak.

Umjesto da tražite, komunicirate i koordinirate s više različitih izvođača, s Marnie dobivate sveobuhvatnu uslugu koja će vašu okućnicu pretvoriti u pravo remek-djelo. Više informacija potražite ovdje.

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više