Kako odabrati pravi stolić za kavu?

ŠTO, GDJE, KAKO...?
9.1.2023. 9:37:51

Kako odabrati pravi stolić za kavu?
''Sponzorirani članak''
 
Odabir stolića za kavu se na prvi pogled možda i ne čini kao nešto što zahtijeva vašu pažnju. Ukratko, model vam se ili sviđa ili ne. Ali i ovdje postoje određena pravila. Visinu, veličinu, oblik ili materijal stola nije dobro prepustiti slučaju. Što je konkretno dobro znati o stoliću prije nego što ga kupite?
 

1.   Visina

Ispravna visina stolića ovisi o visini sofe. Općenito vrijedi, da bi stolić trebao biti otprilike iste visine kao i sofa. Čini li vam se takav stolić preniskim? Nije, ali ga doista treba koristiti samo za njegovu namjenu. Stolić za kavu uvijek služi samo kao prostor za odlaganje. To znači da tamo možete staviti sve što želite da vam bude dostupno za vrijeme opuštanja na sofi - od knjiga i časopisa preko daljinskog upravljača za TV do pića, male užine ili grickalica. Na drugu stranu, stolić nikako ne bi trebao biti zamjena za blagovaonski ili radni stol.

2.   Dimenzije

Osim visine bitne su i druge dimenzije. Koliko prostran bi trebao biti stolić za kavu? Ovdje to uglavnom ovisi o vašim preferencijama - i naravno također o dimenzijama prostorije. Želite li samo manji stol za staviti nekoliko sitnica ili vam treba dovoljno mjesta za knjige i grickalice za cijelu obitelj? Imate li dovoljno prostran dnevni boravak ili vam je stalo do svakog centimetra? Sve to ima svoju ulogu u odabiru stolića. U svakom slučaju vrijedi da stol ne bi smio biti veći od cijele garniture za sjedenje. Stoga je bolje odabrati male stoliće uz manje sofe, kako se konačni rezultat ne bi činio previše "težak". Stolić ne bi smio biti previše pritisnut uz sofu ili neki drugi namještaj i uvijek biste oko njega trebali bez problema proći.

Ako doma ratujete s prostorom, pokušajte posegnuti za nekim od "pametnih rješenja”. To može biti stol s prostorom za pohranu koji ispunjava dvije funkcije i štedi prostor ili stolić na razvlačenje, koji po potrebi možete jednostavno povećati. Popularna varijanta su i dva usklađena stola koji se uzajamno preklapaju i stvaraju vizualno atraktivan, a u isto vrijeme praktičan element. Kada vam ne treba veća površina za odlaganje, stolove možete koristiti samostalno bilo gdje u stanu.

3.   Oblik i stil

Prilikom odabira stola također morate uzeti u obzir pravi oblik i stil. Apsolutni klasik je naravno pravokutnik koji obično nudi dovoljno velik prostor za odlaganje i odgovara većini garnitura za sjedenje. Druga opcija je stolić s četvrtastom pločom koji dobro izgleda u kombinaciji s manjim sofama, a popularan je izbor u stanovima u kojima svaki raspoloživi prostor treba učinkovito iskoristiti. Zanimljivo dizajnersko rješenje predstavljaju okrugli stolići. Ali za njih morate imati zaista dovoljno mjesta. Ovalni stolići za kavu kompromis su između ravnih i okruglih oblika, koji djeluju nježno, a istovremeno ne zauzimaju puno više prostora od pravokutnih modela.

Ponuda stilova je naravno još raznolikija. Postoje stolovi u industrijskom, rustikalnom ili modernom minimalističkom stilu. Pri odabiru uzmite u obzir i ostalu opremu dnevnog boravka. Kod prozračnih i prostranih dnevnih soba se ne morate bojati ni tamnijih boja, kod onih manjih i skučenijih bolje je držati se svjetlijih tonova.

4.   Materijal

 Na kraju, ali ne manje važno, potrebno je odabrati pravi materijal. Najčešće se koristi drvo (bilo u čvrstom obliku ili u obliku vlaknatice), staklo i metal. Upravo najrazličitije kombinacije ovih materijala stvaraju originalne i vrlo atraktivne komade. No, svakako ne bi trebao biti presudan samo dizajn, nego i kvaliteta i funkcionalnost materijala, ili njegova integracija u cjelokupni stil interijera.

Masivni drveni namještaj osobito je prikladan za veće prostorije, s druge strane, stol sa staklenom pločom može jako dobro izgledati u onim manjim. Ako tražite moderno rješenje koje pristaje ne samo interijerima u industrijskom stilu, stolić za kavu s metalnim elementima svakako će biti dobar izbor. Lakirani ili laminirani stol od iverala zatim predstavlja jednostavan, pristupačan klasik koji je dostupan u više boja.

Ne bojte se ni malo eksperimentirati pri odabiru stolića za kavu. Zahvaljujući mnoštvu varijanti, sigurno ćete odabrati onu koja će vašem domu dati jedinstven karakter i postati nezaobilazan dizajnerski dodatak.

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više