Obilježen Svjetski dan poduzetnica: Razmjena iskustava bitna za osnaživanje poduzetnica

SEMINARI I EDUKACIJE
26.5.2022. 8:52:52

Obilježen Svjetski dan poduzetnica: Razmjena iskustava bitna za osnaživanje poduzetnica
Konferencija pod nazivom "Kružni tok" okupila je poslovne žene iz cijele Hrvatske koje su kroz tri panela – Inspiracija, Inovacija i Tradicija dobile nova znanja i razmijenile iskustva, promovirajući dobru praksu za žene poduzetnice, kao i ostale potpore koje imaju za cilj osnaživanje poduzetništva žena. Predsjednica uprave pulskog Tehnomonta d.d. i članica Skupštine HGK Gordana Deranja bila je sudionica panela o inovacijama.

"Danas mnoge organizacije zaista mnogo rade na području ravnopravnosti žena u poduzetništvu, a upravo je HGK jedna od prvih prepoznala značaj ove teme. Uloga Komore je da svoje članice u što većoj mjeri educira o rodnoj ravnopravnosti kao jednom od ključnih elemenata po kojima će se sve snažnije pratiti atraktivnost neke tvrtke na tržištu. Uz to, istraživanje je pokazalo je da su u tvrtkama gdje žene imaju 30 posto udjela u odborima, ujedno i snažniji pomaci prema rješavanju posljedica klimatskih promjena i pokretanju inovacija”, izjavila je Marina Rožić, glavna tajnica Hrvatske gospodarske komore.
 
Na konferenciji su dodijeljene nagrade najuspješnijima u 2021. godini. Menadžericom godine u poslovnoj godini 2021. proglašena je Martina Puljić, predsjednica Uprave društva Pleter usluge d.o.o. dok je poduzetnica godine Ornela Šupe, šibenska višestruka poduzetnica i filantropkinja. U kategoriji socijalnog poduzetništva nagrada je dodijeljena Jasni Grubišić, ravnateljici Dječjeg vrtića "Sunce” iz Šibenika.

Predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jasna Jaklin istaknula je: „Unazad 10-tak godina svjedoci smo uspjeha naših menadžerica i poduzetnica koje su bile laureatkinje na nacionalnoj razini: Gordana Deranja –Tehnomont d.d. Pula, Zrinka Bokulić – Aminess d.d. Novigrad, Milena Perković – Arena Hospitality Group d.d. Pula, Vesna Plavšić – Zlatne ruke Pula, Vesna Grubešić – Vesna Loborika, Danijela Maružin – Punkt d.o.o. Pula. Upravo je istarski ogranak Kruga prvi prepoznao značaj društvenog poduzetništva i ustanovio nagradu za socijalno poduzetništvo.”

Udruga Krug – Ogranak Istra lider je u poticanju ženskog poduzetništva i vrlo snažno daje doprinos vidljivosti žena na visokim upravljačkim funkcijama u gospodarstvu kroz funkcije predsjednica uprava i članica uprava velikih tvrtki, predsjednica strukovnih grupa HGK kao i čelnica strukovnih udruga.

Uspjesi i nagrade istarskih poslovnih žena doprinijele su i poticanju mladih žena za ulazak u poduzetništvo kao i stvaranju potporne neformalne mreže konzultantica.

Pritom su rast poduzetništva žena i područje društvenih poduzeća i inovacija velika prilika za povećanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva.
 
(I: hgk.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više