TRAŽIŠ? NAĐI.

Radionica spekulativne dizajnerske prakse

NOVOSTI
5.7.2019. 8:49:47

Radionica spekulativne dizajnerske prakse
Udruga Metamedij u suradnji s Odsjekom za dizajn vizualnih komunikacija (Umjetnička akademija u Splitu) od 12. do 17. kolovoza 2019. godine u Društvenom centru Rojc u Puli organizira besplatnu radionicu spekulativnog dizajna pod nazivom "Telling The Time: A Speculation in Designing Hybrid-Languages of Time". Radionica će se održati pod vodstvom mentora Teda Hunta, uz gostujuće predavanje medijskog umjetnika Hrvoja Hiršla.

Tema ovogodišnje radionice je kritičko promišljanje o postojećim jezicima i tehnologijama kojima se služimo kako bismo razumjeli i mjerili vrijeme. Radionica će se održati u sklopu Media Mediterranea 21 festivala kojemu je tematska okosnica jezik i komunikacija, što će polaznicima omogućiti sudjelovanje i praćenje festivalskih sadržaja, upoznavanja s gostujućim umjetnicima te dodatne ideje i motivaciju za razvijanje radioničkih scenarija.

Ovom temom želi se promišljati o važnim i aktualnim pitanjima koja proizlaze iz naše tehnologijom oblikovane svakodnevice. Niz fenomena nastalih u takvome okruženju radikalno mijenjaju naše poimanje vremena i mogu biti promatrane i artikulirane u jeziku. Primjerice, FOMO – skraćeno od engl. fear of missing out – jedan je od novonastalih pojmova kojime se imenuje naša opsesija vremenom, odnosno strah ili žaljenje za propuštenim iskustvima, bilo u vidu društvenih interakcija, novih informacija i vijesti i sl.

"Telling the time" lingvistički je izraz metafizičkog fenomena, a samo vrijeme postalo je jezik na kojemu se možemo izraziti i biti izraženi. Upotrebom i proširivanjem metodologija spekulativnog dizajna, polaznici će u interdisciplinarnim grupama odabrati ulomak iz jednoga od temporalnih svjetova u knjizi Einsteinovi snovi autora Philipa Lightmana kao polazišnu točku za razvijanje svojih scenarija. Odatle će nastaviti istraživati kako se "jezici vremena" i "tehnologije vremena" mogu razlikovati u alternativnim vremenskim zonama i kako te razlike mogu kreirati nova značenja za razumijevanje i propitivanje složenosti i alternativa našim postojećim jezicima, percepcijama i pretpostavkama o vremenu.

Spekulativni dizajn obično se usredotočuje na ideje koje dolaze iz područja znanosti, a primijenjena tehnologija bavi se projiciranjem sociotehničkih trendova, razvojem budućih scenarija i uloge proizvoda u kontekstu novog korištenja.

Radionica nudi iskustvo interdisciplinarne radne grupe koja omogućuje percepciju dizajna kao drugačijeg načina razmišljanja – refleksivnog, kritičkog i društveno odgovornog. Namijenjena je mladim studentima, mladim stručnjacima i umjetnicima iz područja dizajna, novih medija, IT-a, lingvistike, književnosti i kreativnog pisanja, filozofije, sociologije, antropologije itd.

Program radionice uključuje predavanja i praktični rad u manjim grupama uz kontinuirano stručno mentorstvo. Radionica se odvija na engleskome jeziku.

Na kraju radionice polaznici će imati priliku javno predstaviti radove i moguće scenarije na Media Mediterranea 21 festivalu. Sudjelovanje na radionici je besplatno, a polaznicima će biti osiguran smještaj za vrijeme trajanja radionice. Troškove puta i hrane polaznici snose sami.

Voditelj radionice


Ted Hunt (ted-hunt.com) je nezavisni spekulativni i diskurzivni dizajner koji živi i radi u Londonu te trenutno boravi u Somerset House Studios. Diplomirao je na Royal College of Art 2016. godine pod mentorstvom prof. Anthonyja Dunnea. U svojim se radovima bavi istraživanjem intersekcija između čovjeka kao drevnog, bihevioralno određenog bića i čovjeka kao moderno-tehnološkog bića. Njegov posljednji rad istražuje kritičke spekulacije o alternativnim modelima percepcije vremena (senseoftime.info) i dohvaćanja informacija/podataka (else.is). Član je Royal Society of Arts, a radove je radio po narudžbi i izlagao na brojnim međunarodnim institucijama i muzejima.

Prijave


Za sudjelovanje na radionici možete se prijaviti putem prijavnice: Telling The Time – application. Za dodatna pitanja javite se na e-mail kontakt.radionice@gmail.com.
Rok za prijavu je 21. srpnja 2019. Broj sudionika je ograničen.

(I: metamedia.hr)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se