TRAŽIŠ? NAĐI.

Uzimate poticaje od HZZ-a? Evo na što trebate paziti

ČLANCI
31.8.2018. 9:49:26

Uzimate poticaje od HZZ-a? Evo na što trebate paziti
Odlučili ste iskoristiti državne potpore za zapošljavanje, ali ne znate sve "cake"? Vrlo je važno da se na vrijeme informirate o svim vašim pravima, ali i obvezama. U nastavku je 9 savjeta koji će vam pomoći da se adekvatno pripremite za kvalitetnije i odgovorno poslovanje

1. Pri sklapanju ugovora detaljno proučite svaku stavku i tražite od referenta da vam pojasni sve nedoumice i jasno navede sve obveze i rokove kojih se morate držati. 

2. Prilikom predavanja bilo kakve dokumentacije, obvezno pripremite dopis na koji vam se netko od ovlaštenih osoba može potpisati i upisati datum kada je dokumentacija zaprimljena. 
 
HZZ mjere za zapošljavanje, državne potpore, poticaji  

3. Ovisno o vrsti mjere, svakih 3 do 6 mjeseci na HZZ ste dužni predati dokumentaciju koja uključuje JOPPD obrasce s potvrdom zaprimanja, potpisane obračunske liste te izvod s banke na kojem je vidljivo kako ste uplatili plaću i doprinose. Ako se radi o mjeri stručnog osposobljavanja, do petog u mjesecu mora se dostaviti Izvještaj o prisutnosti i ispunjavanju obveza za prethodni mjesec. 

4. Na početku svake godine provjerite sve izmjene, od zahtjeva i dokumentacije koje traži HZZ do zakonski propisanih osnovica za izračun doprinosa. 
 
HZZ poticaji, državne potpore 

5. Razmišljate li o tome da zaposlite osobu preko neke od HZZ-ovih ponuđenih mjera, osim mjera za samozapošljavanje, većina sredstava za ostale mjere raspoloživa su samo u prvoj polovici godine. Uvijek možete predati zahtjev na HZZ, ali pripremite se na to da ćete možda čekati duži period, sve dok se ne pojave slobodna sredstva

6. Raspitajte se unaprijed koji se najmanji iznos bruto plaće za određenu osobu može odrediti. Iznosi ovise o stupnju obrazovanja osobe i mjeri za koju želite sklopiti ugovor. 

7. Trebate li uplatiti doprinose za manje od mjesec dana, obvezno njihov obračun od pripadajuće bruto osnovice računajte na 6 decimala
 
HZZ poticaji, državne potpore za zapošljavanje 

8. Do petnaestog u mjesecu redovito plaćajte doprinose za prošli mjesec i obratite pažnju na to da sve bude istog dana, i uplata obveznih doprinosa i predaja JOPPD obrasca Poreznoj upravi. 

9. Neka se radnik obvezno potpiše na obračunsku listu kako biste uvijek imali dokaz da ju je zaprimio. 

(I: eIstra.info / womeninadria.com)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se