TRAŽIŠ? NAĐI.

Zakoni koje mora udovoljiti vaš web shop

ČLANCI
7.9.2018. 9:21:00

Zakoni koje mora udovoljiti vaš web shop
Internet je za mnoge poduzetnike nezaobilazna platforma putem koje mogu ponuditi svoje proizvode većem broju korisnika. Razvoj ICT-a, dostupnost elektroničkog plaćanja i mogućnost kupovine iz udobnosti svog doma za posljedicu je imalo ubrzan razvoj internet trgovine

Danas gotovo i da nema trgovca koji ne koristi neki od oblika internet trgovine. U nastavku je prikaz najvažnijih odredbi koje reguliraju djelatnost internet trgovine i web shopa te pojedine specifičnosti u vezi internet trgovine na malo.

Zakon o trgovini


Temeljni propis kojim se u Republici Hrvatskoj regulira trgovina, pa tako i internet trgovina jest Zakon o trgovini. Njime je definirana djelatnost trgovine kao gospodarska djelatnost kupnje i prodaje robe i/ili pružanja usluga u trgovini, na domaćem ili inozemnom tržištu, te usluge posredovanja u trgovini s inozemstvom, kao posebni oblik trgovine, a u svrhu ostvarivanja dobiti ili drugog gospodarskog učinka. Djelatnost trgovine može obavljati pravna ili fizička osoba registrirana za obavljanje kupnje i prodaje robe i/ili pružanja usluga u trgovini.

Zakon o trgovini razlikuje prodaju na veliko i prodaju na malo. Ovisno o tome za koju vrstu prodaje se odlučite, morat ćete ispuniti različite pretpostavke. Budući da je velika većina internet trgovina i web shopova usmjerena na krajnje korisnike, ovaj članak bavi se odredbama koje se odnose na trgovinu na malo.
 
Zakoni koje mora udovoljiti web shop 

Koje djelatnosti morate registrirati za web shop?


Osnovna pretpostavka za pokretanje djelatnosti internet trgovine/web shopa za trgovinu na malo je da prilikom osnivanja društva u registraciji navedete djelatnosti:

  • trgovine, 
  • usluge informacijskog društva.

Ako već imate osnovano društvo, ali ono nije registrirano za obavljanje navedenih djelatnosti, uvijek možete izvršiti promjenu te dodati željene djelatnosti. Prije početka obavljanja djelatnosti morate izvršiti promjenu djelatnosti u sudskom registru.
 
Zakoni koje mora udovoljiti web shop 

Pravilnici vezani za trgovinu na malo koji uređuju online trgovinu


Trgovina na malo definirana je kao kupnja robe radi daljnje prodaje potrošačima za osobnu uporabu ili uporabu u kućanstvu, kao i profesionalnim korisnicima ako za tu prodaju nije potrebno ispunjavanje dodatnih minimalnih tehničkih uvjeta propisanih posebnim propisima.

Dva pravilnika uređuju pretpostavke za obavljanje trgovine na malo putem interneta:

  • Pravilnik o klasifikaciji prodavaonica i drugih oblika trgovine na malo,
  • Pravilnik o minimalnim tehničkim i drugim uvjetima koji se odnose na prodajne objekte, opremu i sredstva u prodajnim objektima i uvjetima za prodaju robe izvan prodavaonica.

Ovisno o tome želite li putem internet trgovine želite prodavati robu ili samo usluge, propisane su različite obveze.
 
Zakoni koje mora udovoljiti web shop 

Treba li vam skladište i koje uvjete ono mora zadovoljiti?


Ako internetski trgovac ne namjerava nuditi robu, već samo usluge, tada ne mora imati skladište. Uslugom se smatra i dropshipping, odnosno kada se naručeni proizvod bez skladištenja dostavlja kupcima izravno od dobavljača/proizvođača. U tom slučaju ne morate podnijeti niti zahtjev za ishođenje rješenja o ispunjavanju minimalnih tehničkih i drugih uvjeta.

Trgujete li robom na malo, morate imati skladište. Tada ste nužni osigurati skladište i podnijeti zahtjev za ishođenje rješenja o ispunjavanju minimalnih tehničkih i drugih uvjeta za obavljanje djelatnosti trgovine na malo. Zahtjev se podnosi u nadležnom Uredu za poslove gospodarstva državne uprave u županiji. Način podnošenja zahtjeva ovisi o svakoj županiji, od kojih neke omogućavaju podnošenje zahtjeva i elektroničkim putem.
 
Isto tako, morate udovoljiti svim drugim uvjetima iz članka 12. i 13. Zakona o trgovini. Za trgovinu na malo površina skladišta ne smije biti manja od 6 m², osim prodajne površine kioska u kojem se ne priprema hrana, a ista ne smije biti manja od 3,5 m². Pritom valja napomenuti kako je moguće da inspekcija izvrši provjeru da li doista ispunjavate sve uvjete propisane Pravilnikom.
 
(I: eIstra.info / womeninadria.com)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se