Životno osiguranje: 5 mitova u koje trebate prestati vjerovati

ŠTO, GDJE, KAKO...?
4.5.2023. 14:47:41

Životno osiguranje: 5 mitova u koje trebate prestati vjerovati
Sponzorirani članak
 
Ugovaranje police životnog osiguranja nikako ne znači željeti neugodne događaje sebi ili svojoj obitelji, već biti za njih spreman ako se slučajno dogode. Životno osiguranje omogućuje zaštitu financijske budućnosti, osiguranje obitelji u slučaju neočekivane smrti te pruža mogućnost stvaranja financijske stabilnosti.

Iako popularnost životnih osiguranja posljednjih godina sve više raste, i dalje postoje određeni mitovi koji kruže oko te tematike. Ako su oni razlog zašto i dalje izbjegavate temu životnog osiguranja, vrijeme je da vam otkrijemo pravu istinu!

MIT: „Životno osiguranje je skupo."

Razumljivo je da je teško razmišljati o ulaganju u nešto što potencijalno dolazi u dalekoj budućnosti i od čega vi vjerojatno nećete imati direktne koristi. Ali ako želite osigurati budućnost svoje obitelji, životno osiguranje nikako nije skupa investicija i zapravo je puno manja nego većina misli. Iznos premije životnog osiguranja ovisit će o različitim čimbenicima poput dobi osiguranika, zdravstvenom stanju, načinu života (opasni poslovi, pušenje itd.), željenoj pokrivenosti i sl. Kad počnete proučavati različite opcije životnih osiguranja uvidjet ćete da postoji pregršt planova i kombinacija osiguranja, stoga se može pronaći nešto što odgovara svakom budžetu.

MIT: „Životno osiguranje je samo za starije osobe."

Mnogi obično misle da ako su mladi i zdravi, ne moraju razmišljati o životnom osiguranju. Ovo nije istina jer nažalost, mladost ne štiti od nepredvidljivih životnih situacija. Životno osiguranje može se ugovoriti u bilo kojem trenutku, koje god dobi bili. Dapače, premija koja se treba plaćati obično je manja što se osiguranje ranije ugovori. Ako duže čekate, premija će se povećavati kako se povećava rizik od zdravstvenih oboljenja.

MIT: „Samo bogati ljudi trebaju životno osiguranje."

Istina je da bogati često osiguravaju svoje živote ili dijelove tijela koji su im posebno dragocjeni, ali to definitivno ne znači da je životno osiguranje dostupno samo onima koji su već bogati. Svaka osoba koja u svom životu ima bliske ljude koje želi zaštititi i osigurati njihovu financijsku budućnost može imati koristi od životnog osiguranja. Ono je zapravo jedan od najboljih načina da se osigura financijska stabilnost i zaštita za ljude različitih primanja. Osiguravajuće kuće nude razne vrste životnog osiguranja, od jednostavnih i jeftinijih do složenijih i skupljih što znači da svatko može pronaći opciju koja mu odgovara.

MIT: „Ako nemam obitelj i djecu, ne moram se osigurati."

Životno osiguranje može biti korisno u bilo kojem trenutku u životu kada se želi osigurati financijska sigurnost za obitelj i druge bliske osobe. Možda trenutno nemate svoju obitelj, ali postoji mogućnost da imate dugove koji bi mogli biti teret onima koji ostaju poslije vas. Isto tako, to što trenutno nemate djecu ne znači da ih nikada nećete imati, stoga ugovoriti životno osiguranje sada može biti povoljnija opcija nego čekati da netko ovisi o vama.

MIT: „Treba se osigurati samo onaj roditelj koji financijski privređuje obitelji."

Iako obitelj trenutno financijski ovisi o roditelju koji zarađuje, onaj koji ostaje kod kuće donosi itekako vrijednost ulaganjem u održavanje kućanstva i brigom za djecu. U slučaju da se tom roditelju nešto dogodi, plaćati nekome da obavlja te poslove može predstavljati veliki neočekivani financijski trošak roditelju koji radi i ne može to obavljati sam. Iz tog je razloga najbolje da se osiguraju sve odrasle osobe koje doprinose kućanstvu.

Na kraju, važno je istaknuti da svaki pojedinac ima jedinstvene financijske ciljeve i potrebe. Zato je ključno razgovarati sa stručnjacima kako bi se razbila netočna uvjerenja i pronašao plan osiguranja koji najbolje odgovara vašim osobnim potrebama.

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više