Pošalji upit
Slanje…
O nama

      Jame Baredine      

 Jama se nalazi na zapadnom dijelu Istre, između Poreča, Višnjana i Tara, a njena povijest jame seže u 1973. godinu kada su speleolozi u donjem dijelu jame otkrili prolaz kojim se spuštaju do podzemnih jezera. Na njihov poticaj i prirodne ljepote koje su otkrili, 1986. godine Jama Baredine je postala geomorfološkim spomenikom prirode i prvi speleološki lokalitet Istre.

 

Početkom devedesetih godina počinju konkretni radovi na njezinu uređenju, a od svibnja 1995. godine otvorena je za turističke posjete. U narednih nekoliko godina uređena je infrastruktura čime su stvoreni uvjeti za kvalitetniji boravak posjetitelja u jami i oko nje.

Uz jamu je uređen besplatan parking za automobile i autobuse, recepcija, caffe bar/biffe, ekskluzivni podrumski prostor u kojem se mogu pogledati mnogi stari alati i predmeti koji posjetiocima iznose priču  i postav o kruhu, maslinovom ulju i vinu.

 

Naravno, tu su i neke zanimljivosti poput izložbe povijesnih traktora- Tractor Story ili centra za speleo penjanje - Spelelit i foto galerija sa tematskom izložbom fotografija vezanih uz istraživanje jama i špilja.
 
Više o samoj izložbi traktora pročitajte na sljedećem linku
Traktor story & Galerija Konobon
(kod jame Baredine) 
Poreč
 

Pruža se mogućnost ambicioznim osobama da se okušaju u speleološkom penjanju te dožive nezaboravne trenutke u netaknutom podzemnom svijetu obližnje jame. 
Ne propustite pogledati i izložbu posvećenu kolekciji od pedesetak povijesnih traktora od kojih nostalgiju budi stari Fordson iz 1923. godine, prvi traktor koji je došao u naše selo, a tu je dakako i vršilica za žito iz tog vremena. Obilazak jame traje 40 minuta u pratnji našeg vodiča, a jezici na kojima se vodi grupa odnose se na hrvatski, talijanski, njemački, engleski ili ruski jezik (uz najavu moguće slovenski i francuski). Osvijetljenom i uređenom stazom duljine 300 metara, posjećuje se pet bogato ukrašenih dvorana i silazi se do podzemnog jezera na dubini 60 metara.

Zanimljivost ovog pustolovnog pothvata je i susret s podzemnim životinjskim svijetom vidjevši čovječju ribicu koja je endem dinarskog krša i životinja koja živi samo u ovim krškim područjima.
 
 
Više informacija možete pronaći na www.istra.com/baredine, kao i slike pomoću kojih možete dobiti predodžbu o stvarnom podzemnom svijetu koji je prepun očaravajućih stalaktita.
 
Djelatnosti
  • Prvi speleološki lokalitet Istre uređen za turističku namjenu
  • Posjet jami uz stručnog vodiča na 7 svjetskih jezika
  • Postav o domaćem kruhu, maslinovom ulju i vinu
  • Centar za speleo penjanje - Speleolit
  • Izložba starinskih traktora - Traktor story - izložba postavljena uz jamu Barendine
Vrijeme posjeta i cijene pogledajte na sljedećem linku

 

Baredine Cave

The Baredine Cave has been known and visited since ancient times, while first documented explorations can be traced back to the beginning of the last century, when speleologists from Trieste explored it to the depth of 80 meters.

Bardeine Cave is the first speleological object and a geomorphological natural preserve in Istria evaluated for tourist visitations.


Höhle Baredine

JDie Baredine ist bekannt und besucht seit der Antike, während erste dokumentierte Erkundungen können zurück an den Anfang des letzten Jahrhunderts zurückverfolgt werden, als Höhlenforscher aus Trieste es erforscht, um die Tiefe von 80 Metern.

Baredine ist das erste speläologischen Objekt und eine geomorphologische Naturpark in Istrien für touristische Besuche ausgewertet.


Grotta Baredine

La grotta di Baredine è stata conosciuta e frequentata sin dai tempi antichi, mentre la prima esplorazione documentata può essere fatta risalire agli inizi del secolo scorso, quando speleologi da Trieste ha esplorato fino alla profondità di 80 metri.

Baredine Cave è il primo oggetto speleologico e una riserva naturale geomorfologico in Istria valutati per visite turistiche.

Proizvodi i usluge

TRAKTOR STORY - izložba uz jamu Barendine


 U prostoru, gdje se od davnina nalaze susretišta komunikacija i putova, uz jamu Baredine kao prirodnu znamenitost, postavljena je izložba posvećena poljoprivredi kroz prikaz predmeta i strojeva usko vezanih uz povijest ovog kraja i njegovih ljudi. 

Od antike do danas na ovom je prostoru tradicionalno bila zastupljena poljoprivreda. Nagli razvoj tehnologije u 20. stoljeću uvjetovao je zaborav običaj, alata i strojeva koji su donedavno obilježavali kulturu ovoga kraja. U nostalgiji za tim vremenima rodila se ideja čuvanja i prezentiranja priče o poljoprivredi, a važan iskorak u realizaciji bila je nabava starog U prostoru, gdje se od davnina nalaze susretišta komunikacija i putova, uz jamu Baredine kao prirodnu znamenitost, postavljena je izložba posvećena poljoprivredi kroz prikaz predmeta i strojeva usko vezanih uz povijest ovog kraja i njegovih ljudi. 

 
 
Fordsona koji je, kao prvi traktor, služio u našem selu. U vremenu koje slijedi prikupljeno je mnoštvo starih traktora, vršilica te drugih strojeva i eksponata koji danas čine vrijednu zbirku otvorenu za posjet.

Prvi dio izložbe je stalni postav pedesetak povijesnih traktora i poljoprivrednih strojeva nazvan Traktor story - prva stalna izložba oldtimer-traktora u Hrvatskoj otvorena od 2010. godine kao kolekcija pedesetak traktora, vršilica i ostalih poljoprivrednih strojeva te brojnih sačuvanih fotografija i dokumenta iz tog vremena.

 

Nostalgiju mnogih pobuđuje stari Fordson iz 1923. godine, prvi traktor koji je došao u naše selo i dizel motor na grijanu glavu koji je nekoć pokretao porečki mlin uz brojne dokumente i fotografije iz tog vremena.

 

U ekskluzivnom prostoru Galerije Konobon predstavljena je priča o mediteranskoj trilogiji - kruhu, maslinovom ulju i vinu, zastupljenima na ovim prostorima od antike, preko srednjeg vijeka pa do današnjih dana.

"Okupiti se je početak; ostati zajedno je napredak; raditi zajedno je uspjeh." - Henry Ford

Recenzije

OCIJENITE NAS Pošaljite nam vaš upit

  Želim primati novosti s eIstra.info

Kategorije

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više