TRAŽIŠ? NAĐI.

Intervju s Karimom Rashidom: Što manje stvari imamo to smo slobodniji. Novo bogatstvo je sakupljanje iskustava (video)

NOVOSTI
20.11.2018. 15:13:37

Intervju s Karimom Rashidom: Što manje stvari imamo to smo slobodniji. Novo bogatstvo je sakupljanje iskustava (video)
Čovjek koji je dizajnirao preko 300 predmeta i interijera te osvojio više od 300 nagrada u prepunu dvoranu bivše tvornice duhana u Rovinju ušetao je vrlo jednostavno, kao da je došao iz budućnosti, koju on uostalom i stvara.

Karim Rashid jedan je od najplodnijih dizajnera današnjice, istinska zvijezda u svijetu dizajna i arhitekture, elegantno je vodio publiku kroz dizajn. U laganom crnom odijelu (crnu boju za razliku od mnogih dizajnera ne voli), u bijeloj majici (omiljenoj boji), tenisicama, ružičastom narukvicom i prstenom te plavim naočalama bio je to on. Karim Rashid - neobičan i autentičan, kao i njegov dizajn. On ja istinska zvijezda u svijetu dizajna.

Njegov se rukopis prepoznaje i u nizu interijera restorana, hotela i banaka, radovi mu se čuvaju u dvadeset stalnih zbirki i prikazuju u nizu galerija diljem svijeta, a on je predstavljen u više knjiga i časopisa, među ostalim, u Timeu, Vogueu, Esquireu, GQ, Wallpaperu.
 
Karim Rashin, intervju, Design District, Rovinj 

Tehnologija mijenja život

- Dnevno smo u interakciji sa 600 objekata što govori o tome koliko je dizajn važan. Dizajn je oblikovao naš svijet od samog početka, dizajnirali smo sustave, gradove, robu, bavili smo se svjetskim problemima. Dizajn se danas ne bavi rješavanjem problema, već uljepšava naše već izgrađeno okruženje te poetski, estetski, iskustveno i osjetilno poboljšava naše živote. No, to je istovremeno politički i ne samo kreativni čin, ustvrdio je na početku i kao pravi dizajner nije se snalazio na običnom laptopu, već samo na "Macu". I nadodao "tehnologija je promijenila ne samo naš život, već i sam dizajn.

U digitalnom dobu nema više fizičkog već virtualnog. U prošlosti su objekti služili da povijest razumijemo kroz naše artefakte. Zadnjih deset tisuća godina dokumentiramo samo kroz fizičko. Upravo su dizajneri ti koji dokumentiraju stvari s vremenom u kojem živimo. A mi smo pak ti koji godinama stvaramo odnos s predmetima koji nas okružuju. Dizajn ne stvara bolji svijet, već bolji osobni život, rekao je u iznimno zanimljiv Karim Rashid na predavanju uz slajdove njegovih radova. Digitalno doba potiče kreativnost i daje nove alate, rekao je.
 
Karim Rashin, intervju, Design District, Rovinj 

Bez fasada


 - Danas su konačno forma i funkcija u harmoniji. Na pomolu je epoha transparentnosti u kojoj neće biti fasada - ni fizičkih, ni metaforičkih, a to mijenja cijelu priču svijeta u kojem živimo, pa tako i dizajn, objasnio je Karim Rashid i oduševio publiku ogromnim pljeskom te posvetio nekoliko minuta našem listu.

Osim što ste u Hrvatskoj bili nekoliko puta surađujete i s hrvatskim dizajnerima. Dok razgovaramo sjedimo na crvenoj ERA sofi koju ste napravili s hrvatskom tvrtkom. Kako je došlo do suradnje?

- Jednostavno su me kontaktirali. U Hrvatskoj sam bio više puta, imao sam izložbu u Muzeju suvremene umjetnosti. Osmisli smo kolekciju od deset proizvoda koja uključuje stoliće, sofe, ormare i krevete.
 
Karim Rashin, intervju, Design District, Rovinj 

Što mislite o dizajnu u Hrvatskoj, o stilu?

-Moja bivša žena je Srpkinja i s njom sam bio u braku deset godina te poznajem kulturu s ovih prostora. Oduvijek mi se sviđala strast koju ljudi ovdje imaju prema suvremenim stvarima. Vjeruju u to, vrlo iskreno i s velikim senzibilitetom.

Na predavanju ste rekli da smo dosta uniformirani. Mislite li da su Hrvati dosta ukalupljeni?

-I da i ne. Generalno se mijenjamo jer smo osnažili kao individue. Nemojte zaboraviti da je Jugoslavija bila u jednom zatvorenom sustavu i dugo je trebalo da se otvore, oslobode i počinju razvijati. To nije bilo tako davno. Sada se sve brzo mijenja - živimo u epohi poduzetništva u kojoj svatko može započeti svoj posao. To je nevjerojatna snaga digitalnog doba. U skladu s ostatkom svijeta u Hrvatskoj se mlađe generacije mijenjaju. U sljedećih 10 i 20 godina dogodit će se velike promjene u cijelom svijetu. Generalno, cijeli se život pokušavamo prilagoditi. Što to znači? Zašto se moramo prilagoditi? Ako su arhitekti kreativni, zašto su sve zgrade iste.

Možete li nam nešto kazati o tim promjenama? Rekli ste da dizajneri i kreativci ne vide budućnost, oni vide sadašnjost koja je drugima budućnost, a ostali vide prošlost.

- Točno. Kako napredujemo, potrošačko društvo manje troši, što je važno jer samo to može spasiti planetu. Dakle, troši se manje, ali bolje. Veća je potreba za doživljajem i boljim iskustvom. To je velika i nova promjena. Svijet je konačno prigrlio živjeti u sadašnjem trenutku. A i to je novo. Stari načini i tradicije nestaju. Svijet kakav znamo sve više nestaje. Mnogi se zgražaju pri pomisli na nestanak tradicije. Ali mnoge tradicije koje njegujemo su samo neki tradicijski kič i više jednostavno nisu relevantne. Bojimo se otpustiti prošlost.
  
 
 
(I: glasistre.hr;  video: TV Nova; foto: glasistre.hr / pinterest)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se