TRAŽIŠ? NAĐI.

Među 500 najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja svijeta, 15% nalazi se u Istri

NOVOSTI
12.12.2019. 8:54:11

Među 500 najboljih ekstra djevičanskih maslinovih ulja svijeta, 15% nalazi se u Istri
U Rimu je prošli tjedan i službeno promovirano jedanaesto izdanje najutjecajnijeg svjetskog vodiča za vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei 2020. 

Svake godine pred taj dan s velikim se iščekivanjima očekuje lansiranje novog izdanja te do sada je taj dan uvijek bio sretan za Istru, za istarski turizam, a najviše za svakog istarskog maslinara koji je uvršten u vodič. 

Naime, Istru u 2020. godini ponovo krasi titula najkvalitetnije ekstra djevičanske maslinarske svjetske regije, peti puta zaredom u pobjedničkom nizu. Posebno je to važno s obzirom na to da se u publikaciji nalaze ulja iz cijelog svijeta, odnosno iz 53 maslinarske države te su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih te imaju udio od čak 15 posto.

77 istarskih maslinara uvršteno u prestižnom vodiču


U novom izdanju tzv. "biblije za ekstra djevičanska maslinova ulja" uvršteno je 79 ulja s područja Hrvatske od kojih je 77 iz Istre te jedan sa otoka Krka i jedan iz Dalmacije. Pritom, većina maslinara postigla je bolje rezultate u odnosu na lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu.

Ovakav svjetski uspjeh zasigurno pridonosi brendiranju Hrvatske, a pogotovo Istre kao gastronomske destinacije s obzirom na to da je ekstra djevičansko maslinovo ulje glavni dodatak jelima i osnovni prehrambeni proizvod Mediteranske prehrane, a cijenjen je gotovo svugdje u svijetu zbog svojih organoleptičkih i ljekovitih svojstava.

"Zvuči nestvarno i rekao bih pretenciozno, no Istra je i petu godinu zaredom proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Od svog prvog izdanja, 2010. godine, Istra je odmah zauzela važnu ulogu te se pozicionirala kao druga najbolja maslinarska regija, odmah iza Toskane. No, svake godine prednost Toskane bila je sve manja, da bi na kraju 2016. godine zauzela vodeću poziciju koju je zadržala do danas, no s daleko većom razlikom no što je Toskana prethodno imala u odnosu na Istru. Kako to izgleda ove godine dovoljno govori činjenica da Istra ima 77 uvrštenih maslinara, a Toskana 53. Još važnija činjenica je ta, da na ocjenjivanje pristigne preko 1.500 uzoraka iz cijelog svijeta, da profesionalni panel provjerenih kušača iskuša u organoleptičkom smislu sve pristigle uzorke, da se nakon toga radi selekcija 500 najboljih na svijetu i da unutar 500 najboljih Istra ima svojih 77, što je zaista impozantno” ističe  Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

Također, Ivošević se dotaknuo jedne važne teme, a to je da moramo početi poštivati sami sebe, kako bi nas počeli poštivati i drugi, te ističe kako smatra da je od izuzetne važnosti da osvijestimo činjenicu da u niti jednoj disciplini, u niti jednoj gospodarskoj grani, u sportu ili u bilo kojem drugom važnom natjecanju ili jednostavno na mjestima gdje se stječe i potvrđuje reputacija, nemamo takav uspjeh kao što ga ima istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i to pet godina zaredom. "Na tu činjenicu jesmo itekako ponosni, no izgleda da je potrebno još jako puno posla kako u našoj zemlji, tako i u inozemstvu, da taj primat dobije punu i pravu vrijednost, da toga postanemo svjesni prvo u Hrvatskoj i da onda svi oni koji promiču hrvatsku gastronomiju to ponosno ističu. Vjerujem da je došlo vrijeme i da je pet godina potvrđivanja dovoljan dokaz da osvijestimo da smo u nečemu najbolji na svijetu" zaključio Ivošević.

No, ono najvažnije u cijeloj priči je kako se priča oko istarskog maslinovog ulja, kao i vina, odlično uklopila i spojila s turizmom kroz kvalitetan zaokružen turistički proizvod – što je i imperativ. Fokus je na kvaliteti, a ne kvantiteti.

Popis hrvatskih maslinara među 500 najboljih prema vodiču Flos Olei 2020 pogledajte OVDJE.

(I: hrturizam.hr)
 
Sviđa vam se ovaj članak? Pratite nas na Facebooku i Instagramu i prvi saznajte novosti.

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se