TRAŽIŠ? NAĐI.

Ove nedjelje održava se manifestacija Ča ribari znaju

SEMINARI I EDUKACIJE 2020.
9.8.2019. 8:24:43

Ove nedjelje održava se manifestacija Ča ribari znaju
More je škola života. Nevere i fortunali, pučina i zavjetrine… oslikavaju se plemenitošću na licima ribara, a njihove ruke pletu mrežu od starih i novih znanja. Ribari i ostali mještani Fažane na ovoj ribarskoj fešti predočuju svoju vjekovnu povezanost s morem, tradicijske vještine i umijeća ljudi od mora

Tradicionalna manifestacija Ča ribari znaju ove će se godine održati 11. kolovoza na fažanskoj rivi, i to od ranih jutarnjih sati pa sve do ponoći. 

Program 


7:00   Turnir u pecanju 
  • U suradnji s Pomorsko športskim ribolovnim društvom Sardela iz Fažane, nakon održane škole pecanja, na lukobranu kod crvenog ferala organizira se turnir natjecateljskog karaktera za djecu od 6 do 16 godina.

Ribarska fešta

18:30   Mali jedriličari  
  • Ovoga ljeta u organizaciji JK Brioni, Fažana organizirana je i škola jedrenja. Školu je pohađalo 30-ak najmlađih Fažanaca koji će u nedjelu, na fešti zajedriti svojom klasom optimist.

20:00   Fažanska škola soljenja sardela
  • Na fažanskoj rivi održat će se drugi dio Škole soljenja sardela. Naime, nakon što su 27.4.2019. pod stručnim okom mentora, fažanskih ribara, učenici Škole posolili sardele i svoje limenke odnijeli kući, sada će ih donijeti na ocjenjivanje njihove kvalitete te će se proglasiti najbolje slane sardele u 2019. godini i najboljima podijeliti nagrade. Svi posjetitelji moći će „guštati" u tim slasnim morskim delicijama. Ove godine 40 ekipa s ukupno 105 sudionika pohađalo je Školu, a među njima i šest ekipa novinara koji gorljivo najavljuju da su "baš njihove sardele najbolje"...        
                             
Mala ribarska akademija sardela
  • Mala plava riba sardela u Fažani ima i svoju Akademiju, te se oni koji žele dobiti njenu diplomu mogu učlaniti i od fažanskih ribara naučiti izradu, krpanje pamučnih mreža, oplitanje bocuna, bokobrana, pravljenje vrša, mornarskih čvorova, korištenje raznih tradicijskih ribarskih alata, proći tečaj pecanja ili naučiti veslati batanom. Ako ste propustili Školu soljenja u travnju, "profesori" Akademije će u nedjelju podučavati i prenositi i ta znanja. Za najmlađe je najinteresantniji dio o otkrivanju morskih tajna,  živog svijeta fažanskog plićaka.

Ribolov pod feralima 
  • U suradnji s PŠRD Sardela i JK Brioni, gosti manifestacije moći će sudjelovati u pokaznom ribolovu u kojem će se batanama s feralima, pomoću osti loviti riba u fažanskoj luci. 

Ribarnica kod Paola i Nine
  • Tridesetih godina 20. stoljeća na fažanskoj rivi prodavala se riba u dvije ribarnice "Kod Paola" i "Kod Nine". Danas više nema ribarnica, no u nedjelju će se moći vidjeti kako su Paolo i Nina prodavali svoje sardele .

Batana Cup - 12. Memorijal Gina Tomašića
  • Fažansku luku još uvijek krase drvene batane – barke fažanskih ribara koji će i ovom prigodom duž fažanske rive iskazati svoje umijeće veslanja
 
Suvremeno soljenje sardela s robotom
  • Pored tradicionalnog načina, moći ćete naučiti kako soliti sardele na suvremeni način uz pomoć robota pod vodstvom robotičke udruge BIT Kids 101 iz Fažane.

Gastro ponuda 
  • Kako bi ribarski ugođaj bio potpun, dio fažanske rive zamirisat će na sardele s gradela

22:00   Podjela nagrada Škole soljena sardela
  • Nakon ocjenjivanja žirija, proglasit će se i nagraditi najbolje slane sardele fažanske rive u 2019.

Posjetitelje navečer očekuje i zabavni program uz Klapu Intriga, Erika Baliju i Duo Remi
 
(I: eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se