TRAŽIŠ? NAĐI.

U nedjelju se u Fažani održava manifestacija Ča ribari znaju

NOVOSTI
9.8.2018. 8:54:31

U nedjelju se u Fažani održava manifestacija Ča ribari znaju
More je škola života. Nevere i fortunali, pučina i zavjetrine oslikavaju se plemenitošću na licima ribara, a njihove ruke pletu mrežu od starih i novih znanja. Ribari i ostali mještani Fažane na ovoj ribarskoj fešti predočuju svoju vjekovnu povezanost s morem, tradicijske vještine i umijeća ljudi od mora. Manifestacija "Ča ribari znaju" održat će se 12. kolovoza na fažanskoj rivi, uz raznolik program od samog jutra!

Program manifestacije: 

  • 7:00 Turnir u pecanju u suradnji s Pomorsko športskim ribolovnim društvom Sardela iz Fažane - na lukobranu kod crvenog ferala organizira se turnir natjecateljskog karaktera za djecu od 6 do 16 godina 
  • 20:00 – 24:00 Ribarska fešta
  • 20:00 Fažanska škola soljenja sardela - na fažanskoj rivi održat će se drugi dio Škole soljenja sardela. Naime, nakon što su 28.travnja 2018. pod stručnim okom mentora, fažanskih ribara, učenici Škole posolili sardele i svoje limenke odnijeli kući, sada će ih donijeti na ocjenjivanje njihove kvalitete te će se proglasiti najbolje slane sardele u 2018. godini, a najbolji učenici osvojit će nagrade. 
                                     
Mala ribarska akademija sardela
 – Mala plava riba sardela u Fažani ima i svoju Akademiju, a oni koji žele dobiti njenu diplomu mogu se učlaniti i od fažanskih ribara naučiti izradu i krpanje pamučnih mreža, oplitanje bocuna, bokobrana, pravljenje vrša, mornarskih čvorova, korištenje raznih tradicijskih ribarskih alata, proći tečaj pecanja ili naučiti veslati batanom. Ako ste propustili Školu soljenja u travnju, "profesori" Akademije u nedjelju će podučavati i prenositi i ta znanja. Za najmlađe je najinteresantniji dio o otkrivanju morskih tajni, živog svijeta fažanskog plićaka.

Ribolov pod feralima - u suradnji s PŠRD Sardela i JK Brioni, gosti manifestacije moći će sudjelovati u pokaznom ribolovu, u kojem će se na batanama s feralima, pomoću osti loviti riba u fažanskoj luci. 

Ribarnica kod Paola i Nine –  tridesetih godina 20. stoljeća na fažanskoj rivi prodavala se riba u dvije ribarnice "Kod Paola" i "Kod Nine". Danas više nema ribarnica, no u nedjelju će se moći vidjeti kako su se prodavale svježe sardele na starinski način.

Mali jedriličari - ovog ljeta u organizaciji JK Brioni Fažana organizirana je i škola jedrenja. Školu  je pohađalo 40-ak najmlađih Fažanaca koji će u nedjelju na fešti zajedriti svojom klasom optimist.

Robotička radionica za djecu - pored tradicionalnog načina pecanja, uz robotičku udrugu BIT Kids 101 iz Fažane moći će se naučiti kako pecati sardele na suvremeni način uz pomoć robota.
Gastro ponuda - kako bi ribarski ugođaj bio potpun, dio fažanske rive zamirisat će sardele s gradela. 

  • 22:00 Podjela nagrada Škole soljenja sardela - nakon ocjenjivanja žirija, nagradit će se najbolje slane sardele

Zabavni program uz klapu Intriga, Erika Baliju i Duo Remi odvijat će se do kasnih večernjih sati. 

(I: eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se