Značaj kvalitetne hidroizolacije za zaštitu od vlage i vode od temelja do krova

ŠTO, GDJE, KAKO...?
6.9.2023. 7:44:36

Značaj kvalitetne hidroizolacije za zaštitu od vlage i vode od temelja do krova
Hidroizolacija je izuzetno važan postupak koji se primjenjuje u građevinarstvu kako bi se spriječile štete uzrokovane vodom i vlagom. Bez pravilno postavljene hidroizolacije, vlaga može prodrijeti u konstrukcije, uzrokujući niz problema.

Kod adaptacije balkona i terasa najviše pažnje posvećuje se biranju podnih i zidnih obloga, dok izolacija često pada u drugi plan. Takve odluke mogu imati skupe posljedice poput pojave vlage te u gorim slučajevima, propuštanje oborinske vode.

Upravo zbog toga, tim tvrtke Hidro Lim i Istra L naglašava kako je u ovom slučaju spriječiti bolje nego liječiti, obzirom da je naknadna sanacija prodora vode i vlage skuplja opcija. Kvalitetna, stručno postavljena hidroizolacija štiti objekte od ovih štetnih utjecaja, produžujući njihov vijek trajanja i osiguravajući njihovu stabilnost.
 

Posljedice loše postavljene hidroizolacije


Loša ili nepotpuna hidroizolacija može imati razorne posljedice za svaki objekt. S vremenom, kontinuirani prodor vode može oslabiti temeljne strukture objekta, povećavajući rizik od ozbiljnijih strukturalnih oštećenja. Kada voda prodre kroz pukotine, stvara idealne uvjete za rast plijesni i gljivica.
 
vlaga i plijesan

Osim zdravstvenih problema kojima može biti uzrok, stalna izloženost vlazi dovodi do oštećenja zidova, podova i stropova, a prijeti i opasnost od oštećenja električnih instalacija.
 
Neki od ovih problema možda neće biti odmah vidljivi, ali kumulativni učinak može rezultirati znatnim financijskim gubicima, smanjenom vrijednošću nekretnine i, što je najvažnije, gubitkom sigurnosti. Upravo iz tih razloga, ulaganje u kvalitetnu hidroizolaciju može vam uštediti mnogo stresa, vremena i novca u budućnosti.
 

Rješenja za hidroizolaciju ravnih krovova, temelja i balkona


U svijetu hidroizolacije postoji širok spektar rješenja, od tradicionalnih bitumenskih traka do modernih tekućih membrana. Odabir prave vrste hidroizolacije ovisi o specifičnostima svakog projekta, klimatskim uvjetima i budžetu.

Izbor je najbolje prepustiti stručnjacima kao što su Hidro Lim i Istra L iz Poreča koji će uvidom u stanje objekta preporučiti optimalnu vrstu i proizvođača izolacijskog materijala te izvesti profesionalnu montažu.

Posebno je važno postaviti odgovarajuću hidroizolaciju kod ravnih krovova, gdje se voda može zadržavati dulje vrijeme. Korištenjem inovativnih metoda i materijala, osigurava se da krovovi uspješno izdrže opterećenje kod svih vremenskih prilika. Nakon ravnih krovova, terase i balkoni najizloženiji su vanjskim uvjetima, a izolacija se izvodi pomoću PVC membrana i TPO membrane.

Za čvrste i suhe temelje i podrume zaslužna je hidroizolacija

 
Ukopani u zemlju, podrumi su podložni utjecaju slivnih i podzemnih voda, a hidroizolaciju je poželjno izvesti odmah nakon iskopa podruma i ugradnje betonske ploče. Ako su podrum i temelji loše izolirani, to može dovesti do kapilarne vlage koja se penje uz zidove, a moguć je i prodor vode nakon jačih kiša.
 
izolacija podruma

Da bi se ovi problemi spriječili, hidroizolacija se postavlja ispod temeljne ploče i s vanjske strane podrumskih zidova, a materijal kojeg koristi Istra L i Hidro Lim je PVC i TPO membrana, koja je puno sigurnija od bitumenskih izolacija. Drenaža je također ključna komponenta u ovom procesu, osiguravajući da se višak vode odvodi dalje od građevine.

Ulaganje u kvalitetnu hidroizolaciju podruma i temelja ne samo da će očuvati integritet građevine već će i poboljšati kvalitetu života u njoj, spriječiti probleme s vlagom i očuvati unutarnji prostor suhim i zdravim.

Tvrtke Hidro Lim i Istra L, uz usluge hidroizolacije, specijalizirane su i za prodaju te montažu građevinske limarije. Bilo da je riječ o hidroizolaciji ili građevinskoj limariji, ključ uspješnog građevinskog projekta leži u kvalitetnim materijalima i stručnom radu. Oba ova aspekta štite vaše investicije od vanjskih utjecaja, produžujući vijek trajanja objekta i osiguravajući njegovu funkcionalnost.

Prepoznajući potrebe tržišta, tvrtke poput Hidro Lim i Istra L nude integrirana rješenja koja će osigurati da vaš objekt bude zaštićen i estetski privlačan dugi niz godina. Više informacija o uslugama saznajte ovdje.

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više