Pošalji upit
Slanje…
O nama

Rasadnik Skink, Rovinj: proizvodnja voćnih sadnica, maslina, smokava, kestena


Rasadnik Skink d.o.o. osnovan je 1994. godine na području Rovinja i od tada, kao obiteljsko gospodarstvo, uspješno razvija proizvodnju voća, povrća i cvijeća te rasadničarsku proizvodnju.


Raspolažemo s oko 4 ha zemljišta, a rasadnik se proteže na površini od  12000 m2 od čega  1200 m2 zauzimaju staklenik i plastenici.

  Sadnice maslina

Maslina (Olea europaea L.) je stablo koje zbog svojeg preživljavanja i otpornosti na teške uvjete u kojima već tisućljećima raste, simbolizira snagu te je simbol mira, odanosti i mediteranskih zemalja. U Istri maslina predstavlja i dio načina života.


Tim tragom smo od samih početaka odlučili i mi dati svoj obol proizvodnji maslina te raspolažemo bogatim iskustvom u proizvodnji sadnica maslina, od autohtonih istarskih sorti kao što su Buža, Istarska bjelica, Rošinjola, Crnica, Oblica, Plominka do ostalih sorti kao što su Leccino, Pendolino, Frantoio, Picholine, Ascolana tenera, Maurino, Cipressino. 


Novo u ponudi našeg rasadniku su i sorte maslina za superintenzivne nasade: Arbequina, Arbosana, Koroneiki, Oliana i Lecciana. 

Sadnice maslina

 Sadnice smokava

Posebno smo ponosni na našu kolekciju sorata smokvi (matična stabla u sklopu rasadnika s 51 različitom sortom).

U proizvodnji imamo uvijek oko 10 različitih sorata smokvi te smo nedavno (rujan 2020.) izdali i knjigu "Smokva" u koju smo utkali godine iskustva i rada na ovoj iznimnoj kulturi. 

 

Sadnice pitomog kestena

Već smo neko vrijeme aktivni i u proizvodnji sadnica pitomog kestena, domaćih ekotipova krupnijeg ploda (maruni) i europsko-japanskih križanaca, otpornih na kestenovu osu šiškaricu i otpornijih na rak kore.

Pitomi kesten Istra 

Ukrasno i aromatično bilje

Kod nas ćete pronaći i preko 100 vrsta različitog drvenastog ukrasnog bilja kojim možete urediti okućnicu svog doma. Tu su i sadnice aromatičnog, začinskog i ljekovitog bilja kao što su bosiljak, ružmarin, lavanda, kadulja i dr.

 

 Mini stabalca maslina

Pravo iznenađenje predstavljaju i patuljasta mini-stabalaca maslina. Da u maslinama ne bi uživali samo stanovnici obalnih područja, gdje je maslina u svom prirodnom okruženju, naše višegodišnje mini masline unose dašak Mediterana i Istre i u domove u kontinentalnom dijelu Hrvatske, ali i šire.  


Osim bogate tradicije proizvodnje sadnog materijala voćaka i ukrasnog bilja, u ponudu našeg rasadnika uključeno je i: izrada programa za podizanje višegodišnjih nasada u poljoprivrednoj proizvodnji, vođenje tehnologije višegodišnjih nasada u poljoprivrednoj proizvodnji te edukacije i stručni izleti u poljoprivredi.


Poštujući Vaše želje, izradit ćemo detaljan projekt sa sadržajem i ugođajem koji će Vam pružiti prijatna hladovina budućeg vrta.

 

Djelatnosti
 • Proizvodnja voćnih sadnica (masline, smokve, pitomi kesten, žižule, oskoruše, kakija, vinogradarske breskve...)
 • Mediteransko bilje, agrumi
 • Dud (murva), minijaturne voćke
 • Sadnice ukrasnog bilja
 • Mini stabalca u kamenu
 • Izrada projekata za hortikulturno uređenje
 • Ekološka poljoprivreda
 • Proizvodnja voća
 • Izrada projekata za trajne nasade
 • Stručna i znanstvena istraživanja u poljoprivredi
 • Stručna edukacija u poljoprivredi
 • Usluge sušenja voća
   HRT1 PLODOVI ZEMLJE 21.10.2012. Emisija o kestenima 
Proizvodi i usluge
Iz naše ponude Vam izdvajamo:
 • Proizvodnja voćnog sadnog materijala (masline, smokve, pitomi kesten, žižule, kaki, orah, lijeska, nar, nešpula,...)
 • Proizvodnja ukrasnog bilja
 • Mediteransko bilje, agrumi, dud (murva), minijaturne voćke
 • Proizvodnja mini stabalaca (maslina, smokva, ...)
 • Proizvodnja voća
 • Izrada projekata za hortikulturno uređenje
 • Izrada programa za podizanje višegodišnjih nasada u poljoprivrednoj proizvodnji
 • Vođenje tehnologije višegodišnjih nasada u poljoprivrednoj proizvodnji
 • Edukacije i stručni izleti u poljoprivredi
 • Usluge sušenja voća


Knjige o uzgoju Smokve i Pitomog kestena

1. "Smokva" (2020.), autori: Željko Prgomet i Iva Prgomet

2. "Pitomi kesten" (2013.), autori: Željko Prgomet, Iva Prgomet i Slavko Brana

3. "Figs (Ficus carica L.) in Istria" (Smokva u Istri), grupa autora 


IZAŠLA JE I KNJIGA: "Pitomi kesten" - autori knjige su: dr.sc.agr. Željko Prgomet, mag.ing.agr. Iva Prgomet i ing.šum. Slavko Brana

 

Knjiga je podijeljena u 10 poglavlja: Uvod, Botanička svojstva pitomog kestena, Razmnožavanje pitomog kestena, Ekološki uvjeti za uzgoj pitomog kestena, Podizanje nasada pitomog kestena, Proizvodnja, Sorte i tipovi pitomog kestena, Bolesti i štetnici pitomog kestena, Berba, klasiranje i skladištenje pitomog kestena, Troškovnik podizanja pitomog kestena.

Nadamo se da će naša osobna iskustva i iskustva naših suradnika, opisana u ovoj knjizi, pomoći sadašnjim i budućim uzgajivačima pitomog kestena u rješavanju problema u uzgoju ove vrijedne voćke. Bit ćemo jako zadovoljni i ponosni ako ovom knjigom budemo utjecali na podizanje novih kestenika i obnavljanje postojećih starih stabala.

Knjiga se može nabaviti kod nas u rasadniku po cijeni od 100,00kn. Ukoliko niste u mogućnosti posjetiti nas, knjigu Vam možemo i poslati na Vašu adresu.

Naša ponuda
pogledaj više
Novosti

Predavanje i predstavljanje knjiga u Rukavcu

Prof. dr. sc. Željko Prgomet dugogodišnji je stručni suradnik za voćarstvo i vinogradarstvo Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i predavač Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci....
učitaj više

Recenzije

OCIJENITE NAS Pošaljite nam vaš upit

  Želim primati novosti s eIstra.info

Kategorije

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se