TRAŽIŠ? NAĐI.

Javni poziv za iskazivanje interesa za dodjelu Europske oznake jezika 2019.

NOVOSTI
28.5.2019. 8:34:16

Javni poziv za iskazivanje interesa za dodjelu Europske oznake jezika 2019.
Agencija za mobilnost i programe Europske unije raspisuje javni poziv za iskazivanje interesa za dodjelu Europske oznake jezika (European Language Label).

Što je Europska oznaka jezika


Europska oznaka jezika za inovativne projekte u poučavanju i učenju jezika je nagrada kojom se potiču nove inicijative u području učenja i poučavanja jezika, nagrađuje nove tehnike poučavanja te promiče i potiče uvođenje dobre prakse. Priznanje je dostupno svim područjima i oblicima obrazovanja i osposobljavanja, bez obzira na dob polaznika ili primijenjenu metodu te se oslanja na poticanje inovativnih pristupa u učenju jezika. Podupiranjem inovativnih projekata na lokalnoj i nacionalnoj razini, ovo priznanje ima svrhu podići standarde poučavanja i učenja stranih jezika u Europi.
 
Inicijativu koordinira Europska komisija, ali priznanje dodjeljuje država članica koja s nacionalnim odborom provodi postupak odabira projekata na nacionalnoj razini. Hrvatska se pridružila inicijativi 2014. godine, od kada je provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Tko se može prijaviti za Europsku oznaku jezika

 
Europska oznaka jezika otvorena je za inicijative i postignuća u svim područjima odgoja i obrazovanja. Prijavitelji mogu biti organizacije iz područja obrazovanja i osposobljavanja (javne ili privatne), tijela lokalne ili regionalne vlasti, poslodavci, različita društva i udruge. Sudjelovanje je otvoreno za sve koji provode projekte koji ispunjava ciljeve inicijative.

Prijaviti se mogu projekti koji su u tijeku (bez obzira na vrijeme početka provedbe) te oni završeni (s aktivnim mrežnim stranicama). Ne mogu se prijaviti projekti koji su razvili projektnu ideju, ali nisu započeli s njenom provedbom. Projekti mogu biti nacionalni, regionalni ili provedeni uz potporu programa Europske unije, odnosno drugih međunarodnih programa.

Ciljevi inicijative


 • Podizanje svijesti o važnosti jezične raznolikosti u Europi
 • Poticanje novih tehnika i metoda poučavanja jezika, njihova promidžba i šira primjena
 • Poticanje primjera dobre prakse
 • Poticanje interesa/zanimanja opće javnosti za usavršavanje jezičnih vještina
 

Europski prioriteti za razdoblje 2018.-2020.


Za razdoblje od 2018. do 2020. godine, Europska komisija usvojila je sljedeće prioritete za Europsku oznaku jezika:
 
 • Razvoj boljih i uključivijih škola te podrška nastavnicima i ravnateljima u prihvaćanju različitosti
 • Uklanjanje jezičnih prepreka radi stvaranja dinamičnijih pograničnih regija
 

Kriteriji ocjenjivanja


 • Projekt treba biti sveobuhvatan u svom pristupu
 • Projekt treba predstavljati dodanu vrijednost u nacionalnom kontekstu, u smislu  kvantitativnog i kvalitativnog doprinosa poboljšanju učenja i poučavanja jezika
 • Projekt treba povećati motivaciju i zanimanje za učenje i poučavanje jezika
 • Projekt treba biti izvoran i kreativan
 • Projekt treba sadržavati europsku dimenziju
 • Projekt treba uključivati nove pristupe koji su prenosivi i jednostavno primjenjivi u međunarodnom kontekstu
 • Projekt uključuje europske prioritete za razdoblje 2018. – 2020.
 
Kriteriji/mjerila za izbor projekata postavljeni su na europskoj razini.

Postupak odabira


Sastoji od dvije faze:

 1. Prva faza uključuje provjeru kriterija formalne prihvatljivosti koju obavlja djelatnik Agencije za mobilnost i programe Europske unije i procjenu kvalitete prijave koju obavljaju vanjski ocjenjivači. Kriteriji formalne prihvatljivosti su: prijava je pravovaljano ispunjena i predana u roku, sadrži potpisanu i pečatom ovjerenu prijavu zakonskog predstavnika ustanove, projekt je u tijeku ili je završio, ali i dalje ima aktivnu mrežnu stranicu te prijava sadrži sve potrebne privitke.
 2. Druga faza uključuje postupak odabira projekata za dodjelu nagrade/priznanja od stane Nacionalnog odbora. Nacionalni odbor predlaže projekte  za dodjelu temeljem procjene kvalitete dostavljene prijave, a  uzevši u obzir ocjene vanjskih ocjenjivača. Nacionalni odbor sastavljen je od predstavnika relevantnih ustanova u području jezičnih kompetencija.
 

Što dobivaju pobjednici

 
 • Potvrdu, odnosno certifikat koji potpisuje ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i povjerenik za obrazovanje i kulturu, mlade i sport Europske komisije
 • Objavljivanje sažetka projekta na mrežnim stranicama Europske komisije
 • Nagradu u obliku poklon bona za nastavni materijal u vrijednosti od 3.000,00 kn
 
Svim ostalim sudionicima natječaja uručit će se priznanja ili zahvalnice.

Ovogodišnja dodjela nagrada održat će se u okviru jesenskih informativnih i edukativnih događanja koja provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije.

Kako se prijaviti


Prijava se sastoji od prijavnog obrasca i privitaka. Ispunjeni prijavni obrazac šalje se u tiskanom i elektroničkom obliku, a privitci u digitalnom obliku (npr. na CD-u ili USB-u). 

Sve prijave moraju biti pisane i popunjene elektronski (prijave i obrasci koji su popunjeni ručno neće biti uzeti u obzir) i potpisane od strane zakonskog predstavnika ustanove prijavitelja.

Privitak predstavlja prezentaciju, video isječak ili drugi digitalni materijal kojim prijavitelj iskazuje učinke i rezultate projekta. Za privitak ne postoji standardizirani obrazac, već prijavitelj sam odabire format i veličinu privitka.

Prijavu je potrebno poslati zaključno s 21. lipnja 2019. preporučenom poštom na adresu: Agencija za mobilnost i programe Europske unije, Frankopanska 26, 10000 Zagreb te elektronski na e-mail adresu: ell@mobilnost.hr s naznakom: Prijava za Europsku oznaku jezika 2019.

Ako privitak zbog veličine nije moguće poslati elektronskom poštom, moguće je navesti poveznicu za njegovo preuzimanje na računalo.

(I: mobilnost.hr) 

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se