Kako uspješno betonirati temelje zimi?

ŠTO, GDJE, KAKO...?
23.11.2021. 9:41:00

Kako uspješno betonirati temelje zimi?
Bez dobrih temelja nemojte ni pomišljati na gradnju kuće. Njihova uloga je održavati statičnost građevnog objekta. Betoniranje temelja može biti izazovan poduhvat tijekom hladnijih mjeseci jer niske temperature mogu otežati proces vezivanja smjese. Najbolji savjet koji ćete dobiti jest da isplanirate radove u toplijem periodu godine. No, katkada zbog rokova to nije moguće. 

Za savjet smo se obratili smo se profesionalcima, građevinskom poduzeću Meštri, koji su nam pojasnili kako uspješno betonirati temelje zimi.

Betoniranje temelja


Danas u građevini prevladava postavljanje temelja od betona ili armiranog betona. Nakon iskopa kreće se s postavljanjem temeljne ploče koja će podnijeti opterećenje cijelog objekta. U miješalicu se stavljaju agregati (šljunak i pijesak), voda i cement kako bi se napravila odgovarajuća smjesa za betoniranje temelja

Vrijeme za obradu betona i njegovo izlijevanje i modeliranje je ograničeno. Također, to ovisi i o  količini i vrsti aditiva, temperaturi mase. 

Zimi se dio vode u betonu može pretvoriti u led, pa se tako povećava njen volumen i nastaju pukotine u strukturi. Beton je osjetljiv sve dok ne dostigne tvrdoću otpornu na hladnoću. Uobičajeno je da postane otporan na djelovanje zimskih temperatura kada tlačna čvrstoća postigne vrijednost od 5 N/mm2

Idealne temperature za betoniranje su između 5 i 30 °C jer tada su uvjeti optimalni za hidrataciju. Smjesa tada postaje otporna na mraz u rasponu od 35 do 70 sati nakon izlijevanja na željenu površinu. 
 
Kako betonirati temelje zimi 

Problem betoniranja temelja zimi


Problem betoniranja temelja zimi leži u tome što se kod nižih temperatura usporava njegovo očvršćivanje i djelovanje aditiva. One ispod 5 °C smatraju se ekstremnima za ove radove, kada je potrebno držati se određenih koraka. 

Velike razlike u dnevnoj i noćnoj temperaturi, izmjena vlage u zraku, kiša, vjetar i snijeg koji se topi mogu imati negativan utjecaj na kvalitetu postavljenih temelja. 

Voda je dio smjese, a kada se ona ohladi pretvara se u led, povećavajući tako volumen. Struktura će zbog toga postati podložna pucanju

Ohladi li se netom izliveni beton prenaglo i još k tome na niskoj temperaturi, monolitna konstrukcija će biti puna pukotina. Temelji će postati neupotrebljivi i izgubiti svoju primarnu funkciju. 
 
Kako betonirati temelje zimi 

Kako betonirati temelje zimi 


Ako se pitate je li uopće moguće i kako betonirati temelje zimi, potrebno je samo držati se provjerenih posebnih metoda koje koriste stručni graditelji. 

Što je temperatura smjese niža, to će duže trajati otvrdnjavanje, a aditivi sporije djelovati. Povećajte je tako što ćete prilikom miješanja dodati topliju vodu ili zagrijati agregate. Koristite cement koji ima veću temperaturu u razdoblju hidratacije i povećajte njegovu količinu u odnosu na uobičajeni "recept".  

U pripremi smjese za beton koristite aditive, kao što su antifrizi i ubrzivači vezivanja i očvršćivanja. 

Kada izlijevate beton, pazite da ga ne stavite na smrznuto tlo. Tijekom prvih 48 sati cilj je održavati ga toplim. Dok ne dosegne čvrstoću od 5 N/mm2, temperatura površine betona ne smije pasti ispod 0°C kako ne bi došlo do kristalizacije i pukotina.
 
Kako betonirati temelje zimi 

Za zimskih mjeseci svježi beton potrebno je što prije obraditi kako ne bi izgubio sposobnost modeliranja. Potom je važno zaštititi temelje od vremenskih neprilika, odnosno pokrijte ih termoizolacijskim materijalom

Imate li određene rokove za započeti gradnju, a temperature su još uvijek niske, bolje je obratiti se stručnim graditeljima. Slobodno kontaktirajte tvrtku Meštri iz Dilića kraj Višnjana, pitajte sve što vas zanima i dogovorite betoniranje temelja

Sviđa vam se ovaj članak? Pratite nas na Facebooku i Instagramu i prvi saznajte novosti.
 
I: eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se