TRAŽIŠ? NAĐI.

Kupujete nove sunčane naočale? Obratite pozornost na ove savjete

ŠTO, GDJE, KAKO...?
27.4.2018. 9:26:35

Kupujete nove sunčane naočale? Obratite pozornost na ove savjete
Sunčane naočale najpopularniji su modni dodatak tijekom proljeća i ljeta. Poželjno ih je nositi tijekom cijele godine, a ne samo kada zatopli jer oči uvijek treba zaštititi! Česta je pretpostavka kako je mjerilo za idealne sunčane naočale estetske naravi i zaista je teško pronaći dizajn koji će vam odgovarati. Ipak, postoji nekoliko važnijih kriterija, a mnogi nisu ni svjesni koliko nekvalitetne sunčane naočale mogu naštetiti vidu. 
 
Posjetili smo optiku Studio Vision u Poreču, gdje smo dobili nekoliko smjernica kojih bi se trebalo držati pri odabiru sunčanih naočala. 
 
Naocale Porec

Sunčane naočale s UV zaštitom


Prvenstvena namjena sunčanih naočala jest zaštita očiju od štetnih sunčevih zraka i posljedica koje mogu izazvati ako ste im duže izloženi. Posebnu pozornost trebali biste posvetiti stupnju zaštite naočalnih leća od štetnog UV zračenja. Najbolje ćete to provjeriti ako naočale imaju certifikat ili je na njima oznaka koja govori o vrsti UV zračenja. Usto, tu stoji i postotak štetnog zračenja koje naočale blokiraju - što je taj postotak veći, naočale su kvalitetnije, a poželjno je da to bude 100%. Ako su naočalne leće polarizirane, znači da one smanjuju odbljesak sunca od drugih površina, stoga je kombinacija leća koje imaju zaštitu od UV zračenja i koje su polarizirane optimalan odabir. 
 

Stupanj zatamnjenja i kvaliteta stakala sunčanih naočala


Stupanj zatamnjenja stakala varira od jedan do četiri. Oznaka jedan označava stakla koja se zatamnjuju od 20% do 37% i gotovo su prozirna, stoga su pogodnije pri uvjetima kada sunčeva svjetlost nije toliko jaka, primjerice za oblačnog vremena. Naočale kategorije 2 imaju zatamnjenost od 37% do 82% te su najbolje za uvjete kada je zračenje sunca srednje jačine. Najviše naočala spada u kategoriju 3, budući da su pogodne za jače sunce i imaju stupanj zatamnjenosti od 82% do 92%. One s kategorijom 4 imaju zatamnjenost do 97% te su najbolji izbor za one koji često borave na otvorenom ili se bave nekim ekstremnim sportovima. Uz kategoriju filtera od 0 do 4, postoje i vrste filtera: N (normalni), P (polarizacijski), F (fotoosjetljivi – mijenjaju boju s obzirom na razinu svjetlosti). 

Cijena sunčanih naočala u pravilu prati kvalitetu materijala leće i okvira, no pri odabiru obvezno isprobajte naočale i pogledajte s njima i bez njih oko sebe. Tako ćete odmah moći uočiti postoje li neka iskrivljenja slike jer to uzrokuje zamor oka i glavobolje. 

Sunčane naočale prema obliku lica


Naravno da vam je važno kako ćete izgledati sa svojim novim modnim dodatkom, stoga biste trebali znati koji je vaš oblik lica. Postoje preporuke koji model naočala najbolje odgovara kojem obliku lica. Okvir naočala ne bi trebao biti niti premali niti preveliki kako vas ne bi stiskale ili stalno spadale s  lica. Veća stakla pružaju veću zaštitu jer propuštaju manju količinu zračenja do oka, ali i područja oko njega. Nekoliko je osnovnih oblika lica: okruglo, ovalno, četvrtasto, srcoliko i izduženo. Sukladno vašem obliku lica, na vama je da među brojnim modelima odaberete onaj koji će savršeno pristajati vašim crtama lica, ali i zaštititi vaše oči.

Tražite li novi par sunčanih naočala, posjetite Studio Vision u Poreču. Ljubazno osoblje rado će vam preporučiti model koji će vam najbolje odgovarati i pružiti vam adekvatnu zaštitu od sunca. U njihovoj ponudi sunčanih naočala možete pronaći mnoge poznate brendove: Ray Ban, Dolce & Gabbana, Chloe, Salvatore Ferragamo, Prada, Miu Miu... U poslovnici ćete pronaći sunčane naočale kategorije zatamnjenja stakla od 1 do 4, sve s UVA i UVB zaštitom.
 
 
Više o asortimanu sunčanih naočala Studio Visiona možete provjeriti na stranici eIstra.info.
 
(I:eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se