Otkrili smo tajnu najljepšeg travnjaka u susjedstvu

ŠTO, GDJE, KAKO...?
10.8.2022. 9:04:41

Otkrili smo tajnu najljepšeg travnjaka u susjedstvu
Svaki vlasnik okućnice s travnjakom zna kako je za lijep travnjak potrebno redovito održavanje, dosijavanje, prihranjivanje i košnja. No, što ako uz sve navedene korake vaš travnjak i dalje nije ravnomjerno zelen i gust? 

Za savjete o obnovi, pravilnoj njezi i održavanju travnjaka upitali smo stručnjake za održavanje okućnica i uređenja okoliša iz tvrtke Marnie, koji su nam otkrili u čemu se krije tajna zdravih i gustih travnjaka

Ukoliko tek planirate saditi travnjak, od izuzetne je važnosti obaviti kvalitetnu pripremu tla, odnosno poravnati neravne površine koje kasnije mogu zadržavati vodu i otežati košnju trave. 

Također, valja obratiti pozornost na odabir odgovarajućeg sjemena obzirom na položaj travnjaka, izloženost suncu, sjeni i vrsti klime. No, imate li već postojeći travnjak kojem je prijeko potrebna obnova, a želite izbjeći potpuno prekopavanje i sijanje nove trave, odgovor leži u prozračivanju travnjaka
 

Obnovite postojeći travnjak prozračivanjem


Prozračivanje trave sastavni je dio svakog zdravog i bujnog travnjaka, a uloga prozračivanja je sprječavanje razvoja bolesti i štetnika koji uzrokuju njeno odumiranje. Prozračivanje se obavlja po potrebi, idealno jednom do dva puta godišnje, u jesen ili na proljeće.
 
U ranu jesen, nakon sezone intenzivnog košenja trave, na vašem se travnjaku skuplja nerazgrađena trava koja stvara idealne uvjete za razne štetnike. Kod prozračivanja travnjaka koriste se posebni alati s grabljama, noževima ili rotirajućim zupcima kojima se uspostavlja ravnoteža učinka gaženja i valjanja. 

obnova travnjaka

Rezultat prozračivanja je razrjeđivanje zbijenog sloja zemlje koji sprječava pravilan dovod vode i zraka do korijena trave. 
Kod manjih okućnica, dovoljno je tlo zarezati na dubinu do 3cm te grabljama ukloniti nakupljeni sloj. Iako je prozračivanje trave moguće obaviti samostalno, ono ipak iziskuje određeno znanje i kupnju specijalnih alata. 

Želite li osigurati uspjeh obnove vašeg travnjaka i uštediti vrijeme, obratite se stručnjacima hortikulture iz Marnie tima. Uz njihovo dugogodišnje iskustvo i znanje, kao i specijalne motorne i električne prozračivače, vaš će travnjak zasluženo prodisati.

Važnost pravilnog navodnjavanja 


Nakon obnove travnjaka prozračivanjem, potrebno je nastaviti s brigom uz prihranjivanje i gnojidbu, a u sušnim razdobljima osigurati redovito zalijevanje. Svjedoci smo sve sušnijim razdobljima koja između ostalog, posljedice ostavljaju i na naše okućnice. 

navodnjavanje porec

Zelene površine, travnjaci i ukrasno bilje zahtijevaju ravnomjerno zalijevanje u određeno doba dana kako bi im se omogućio optimalan rast. Male travnjake moguće je zalijevati i ručno, no kod prosječnih i većih okućnica teško je ravnomjerno rasporediti količinu vode. 
Ugradnjom automatskog sustava navodnjavanja, uz omogućavanje ravnomjernog i preciznog zalijevanja zelenih površina, ostvaruju se i značajne uštede na vodi, a vama ostaje više vremena za uživanje u okućnici.

Zdrav i lijep travnjak podiže okućnicu na viši nivo i ostavlja snažan prvi dojam na vaše goste. Želite li obnoviti vaš travnjak i vratiti zelenilo u vaše dvorište, razmislite o prozračivanju, ali i adekvatnom navodnjavanju
Za sve savjete i vrhunsku uslugu obnove travnjaka, kao i postavljanje navodnjavanja, posjetite stranicu tvrtke Marnie i obratite se stručnjacima!  
 
Sviđa vam se ovaj članak? Pratite nas na Facebooku i Instagramu i prvi saznajte novosti. 


Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se