Pošalji upit
Slanje…


Najbolje konobe u Istri - među nagrađenima konoba Astarea iz Brtonigle

U porečkoj Villi Polesini predstavljen je Vodič Istra Gourmet 2015/2016, u izdanju Turističke zajednice Istarske županije.
Prema vodiču u kategoriji konoba, najviše ocjena osvojile su: Astarea iz Brtonigle, Buščina iz Umaga, Alla Beccaccia iz Valbandona,  Batelina iz Banjola, Stari podrum iz Momjana te Toklarija iz Buzeta.
 
Konoba Astarea prvi je put svojim gostima otvorila vrata 1980. godine kada se počela graditi dugogodišnja tradicija uz autohtoni ambijent, domaći ugođaj i dobra jela. Već nekoliko godina se za ovaj rustikalni ugostiteljski objekt veže sinonim za pravo istarsko gostoprimstvo i autohtonu kuhinju što je i nagrađeno ovom nagradom.

U kategoriji restorana San Rocco iz Brtonigle osvojio je od maksimalnih stotinu bodova 93,5 boda, drugoplasirani restoran Damir & Ornella iz Novigrada je za pola boda slabiji, a treći na listi, Zigante iz Livada ocijenjen je s 92 boda. Slijedeća tri restorana imaju po 91 bod, a to su Milan iz Pule, Čok iz Novigrada i Sv. Nikola iz Poreča.

Metodologija ocjenjivanja bila je ista kao i proteklih godina: ocjenjivali su se hrana, piće, ambijent i usluga, pri čemu je hrana „vrijedila" 40 posto ocjene, a ostali tri kriterija po 20 posto.  Ne ocijenjeni su ostavljeni neki od kvalitetnih restorana koji su ili otvoreni samo u ljetnim mjesecima, ili djeluju kao à la carte restorani u sastavu hotela, pa su orijentirani, uglavnom, na svoje, hotelske goste.
 
Na svečanosti su dodijeljene i diplome Gault Millau, jednog od najprestižnijih austrijskih gourmet vodiča u koji je uvršteno 888 restorana te 505 hotela iz Istre, Kvarnera, Slovenije i Južnog Tirola. Prema njihovom kriteriju ocjenjivanja najvišu je ocjenu, 17 bodova, zaslužio restoran Monte u Rovinju, drugo mjesto sa 16 bodova dijele restorani Damir & Ornela te  Vila Menegheti iz Bala, s 15 bodova ocijenjeni su restorani Marina  i Pepenero iz Novigrada, Zigante iz Livada i Wine Vault iz Rovinja, a s 14 bodova restorani San Rocco iz Brtonigle, Čok iz Novigrada, Morgan iz Bracanije, Stari Kaštel iz Kaštela, Milan iz Pule, Mare e Monti iz Umaga te konobe Buščina iz Umaga, Toklarija iz Sovinjaka, Batelina iz Banjola, La Grisa iz Bala.
Povezane novosti

Izvrsna gastro ponuda u Istri: Posjetili smo konobu Astarea (video)

U video reportaži pogledajte kakve specijalitete priprema g. Nino u konobi Astarea...

Dani šparuga - poseban menu - KONOBA ASTAREA

Konoba Astarea u Bujama nudi vam poseban menu za dane šparuga...

Dani školjaka u konobi Astarea u Brtonigli

U ponudi restorana naći će se maštoviti meniji na bazi školjaka i prigodnim cijenama...
Pogledaj sve novosti

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više