TRAŽIŠ? NAĐI.

Donosimo vam savjete za zelen i lijep travnjak

PODUZETNIČKE PRIČE
28.3.2017. 8:33:00

Donosimo vam savjete za zelen i lijep travnjak
Lijep travnjak san je svakog tko ima okućnicu budući da ga nije lako održavati, ali uz nekoliko savjeta posao bi vam trebao biti lakši.

Kada ste kvalitetnom pripremom tla uspjeli uzgojiti kvalitetan travnjak, ostaje vam samo njegovo redovito održavanje. Košnja trave, prihrana, prozračivanje, zaštita od bolesti i korova mjere su koje obuhvaćaju održavanje travnjaka. Da bi vaš travnjak bio u dobrom stanju, potrebno je ulagati u njega tijekom cijele godine - rezultat je lijepo uređen vrt i okućnica.
 

Valjanje travnjaka

Nakon sjetve i kada trava naraste oko 2 mm, vrši se valjanje tla. Kako bi učvrstili mladu travu i uspostavili kapilaritet sjemena s tlom, koriste se lagani valjci. U proljeće travnjak treba povaljati zbog mraza pri čemu se korijenje trave odvaja od tla i kida. Tada se uspostavlja kontakt između tla i trave i onda može nesmetano rasti.

Košnja trave

Da bi travnjak bio zdrav potrebno ga je pravilno kositi, a idealno bi bilo da ga kosite jednom tjedno. Prilikom košnje skinite gornju trećinu trave. Bitno je da se trava ne reže prenisko jer će se teže obnoviti, a ljeti može stradati od suše. U proljeće i rano ljeto kosite obavezno jednom na tjedan, a u ljeti i u jesen možete rjeđe.

Ne kosite mokru travu

Jutarnja rosa ili kiša čine travu težom pa se ona savija i teže ju je ravnomjerno kositi. Travu kosite samo kada je potpuno suha. Zbog vlage i težine lijepi se na dno kosilice i izbacuje sa strane te tako nož kosilice čini tupim.
 

Naoštrite noževe na kosilici

Kako bi kvalitetno podšišali travu, potrebna vam je kosilica s oštrim noževima. To je bitno zato što oštro rezana trava smanjuje gubitak vode i povećava fotosintezu. Kada vam na oštricama ostaje bijeli trag, to je znak da su tupe te ih morate naoštriti.

Zalijevanje trave

Kao i sve biljke, i trava voli vodu. Za vrijeme dužih i suših razdoblja travnjak je poželjno zalijevati do dva puta tjedno, navečer ili rano ujutro. Tako će voda bolje doprijeti do korijena i nahranit će travu. 

Želite li da trava raste brzo i gusto, kosite je u dane lista. 

Uz malo truda imat ćete prekrasan i zdrav travnjak, a uz kvalitetne strojeve za košnju trave posao će vam biti duplo lakši. 

Članak i savjete omogućio je obrt Lukež iz Pazina. U nastavku pogledajte njihovu ponudu kosilica i poljoprivrednih strojeva. 


(I:eIstra.info)

Komentiraj


OSTALI SADRŽAJ
Želiš da i tvoja tvrtka bude na eIstra.info? Imate tvrtku u Istri? Javite nam se i budite dio poduzetničkog portala!

eIstra.info koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se", čime se slažete sa korištenjem kolačića. Slažem se